Heti piaci elemzés: ipari termelés, GDP és munkanélküliségi adatok

Újabb hónapban növekedett az ipari termelés volumene Magyarországon. Októberben 2,8 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. A tavaszi mélypont óta immár a hatodik egymást követő hónapban növeli teljesítményét a szektor. Újra csökkent az egy hét alatt beadott munkanélküli segélykérelmek száma az USA-ban, így egyúttal a tartósan munkanélküliek száma is – meglepve az elemzőket. A szám ugyanakkor még mindig magasabb, mint a koronavírus-válság előtt. Erősödni tudott a magyar gazdaság GDP-je a második negyedéves 14,6 százalékos zuhanás után. 11,4 százalékkal javított, bár az év utolsó három hónapja visszaeséssel telik – igaz, a leginkább sújtott szektor, a kereskedelem, vendéglátás teljesítményének furcsa alakulása hozhat pozitív meglepetést. A tengerentúli tőzsdék, a jobb munkanélküliségi adatokra reagálva, emelkedéssel nyitottak a héten. Az európai piacon mérsékelt elmozdulások figyelhetőek meg. A befektetők továbbra is az újabb pénzügyi csomaggal kapcsolatos híreket és a koronavírus-járvány alakulását figyelik.

Végre 360 alatt a forint

Egész héten 360 forint alatt tudott maradni az euró. Hétfőn 359,23-al indította a napot, majd kedden óriásit ugrott, és 356,59-en álltak a jegyzések. Nem tudta ehhez tartani magát szerdán, újra 359,64 ugrottak a számok. Csütörtökön mérséklődött, 357,24-en zárta a napot. Pénteken 358,95-ön áll az EUR/HUF árfolyam.

Az EUR/USD árfolyamon továbbra se figyelhetünk meg kiugró adatokat, a héten 0,8250 környékén mozogtak a jegyzések.

Elindult a lejtőn a USD/HUF árfolyam. A hétfői napon még 300,92 forinttal szemben nyitott a dollár, ami szerdára 396,88-on állapodott meg. Pénteken kis csökkenéssel, 395,04-re mérséklődött az árfolyam.

Újabb csúcson a bitcoin

Még soha nem kereskedtek vele ilyen magas árfolyamon, napközben elérte a 19 864 dollárt is a Bitstampen. A bitcoin a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptodeviza, ami messze az egyik legjobb befektetésnek bizonyult idén. Az aranyhoz képest, ami nagyjából 17 százalékot emelkedett az év eleje óta, a kriptovaluta 170 százalékot repesztett.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten

Hozzászólások lezárva.