Hazautazás költségtérítése: itt az összeg, mennyit kell maximum fizetni

Megjelent az innovációért és technológiáért felelős miniszter a hazautazással kapcsolatos munkáltatói költségtérítés havi felső korlátjáról szóló közleménye, amely 2021-ben 39 730 forintban határozta meg ezt az összeget.

Február 10-én, a 2021. évi 7. számú Hivatalos Értesítőben közzétette az innovációért és technológiáért felelős miniszter a hazautazással kapcsolatos kötelező költségtérítés 2021-ben érvényes havi felső korlátjának összegét. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet 3. paragrafus (3) bekezdésének b) pontja rendelkezik arról, hogy 2011-től minden évben az előző évben irányadó összegnek a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző évre megállapított és közzétett éves átlagos fogyasztói árnövekedés mértékével növelt összege a felső plafon. Ugyanezen paragrafus (4) bekezdésében foglaltak szerint a felső korlát összegét minden év január 25-éig kellene közzétennie a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszternek a Hivatalos Értesítőben.

A némi csúszással megjelent közlemény szerint a hazautazással kapcsolatos munkáltatói költségtérítés havi felső korlátja a 2021. évben 39 730 forint.

A kormányrendelet előírja, hogy hazautazással kapcsolatos költségtérítés címén legfeljebb hetente egyszer, illetve – az általános munkarendtől eltérő munkaidőbeosztás esetén – legfeljebb havonta négyszer a lakóhelyre történő oda- és visszautazásra megváltott menetjeggyel való elszámolás ellenében a jegy árának legalább 86 százalékát kell megtéríteni, de felső plafon is van, az pedig 2021-ben legfeljebb havonta 39 730 forint.

Ezen felül nem kötelező a térítés, ugyanakkor többet is fizethet a munkáltató.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó adózási szabályokat!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.