Hatalmas 4K tévé erősen nyomott áron? Mutatjuk, kipróbáltuk – hvg.hu

Sokan talán még emlékeznek arra, hogy a 90-es évek végén Suzuki személyautót adtak ajándékba egy akkor 3 millió forintba kerülő hatalmas plazmatévé mellé. És hogy mekkora volt ez az akkoriban gigantikusnak számító készülék? Nos, konkrétan 42 colos.

Mára teljesen kikoptak a piacról a plazma modellek, melyek helyét LED-es háttérvilágítású LCD, illetve OLED készülékek vették át. 2021-re eljutottunk arra szintre, hogy 42 colos tévét akár már 60 ezer forint magasságában is vásárolhatunk, és az akár még csak néhány éve is álomkategóriás 55 colos vagy annál nagyobb modellek ára is bőven emészthető szintre csökkent.

Jelen tesztalanyunk egy 65 colos példány, mely 200 ezer forint körüli árával még mindig nem a legolcsóbb a maga kategóriájában, viszont ár/érték arányban az egyik legjobb vételnek ígérkezik. Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a Hisense 65A7500F.

©

Mennyire nagy?

A 164 centiméteres képátlójú képernyő igen méretes. Talán még a fotókról sem jön át, hogy a Hisense 65A7500F milyen nagy a valóságban, tényleg egy igazi behemóthoz van szerencsénk.

A 145 centiméter széles és 19,8 kilogrammos tévé falra szerelve mutat a legjobban, de a középen elhelyezett tartólábnak köszönhetően az sem jelent gondot, ha egy relatíve keskeny bútoron helyeznénk el. A nagyon drága OLED termékektől eltérően a vastagságot ugyan nem milliméterekben, hanem centiméterekben mérhetjük, azonban ezzel együtt sem kell tetemes vastagságra számítani.

©

A kávák minden oldalon igen vékonyak és a hatalmas hasznos felület miatt normál nézési távolságból még vékonyabbnak tűnnek. A dizájnra sem lehet panasz, ha Hisense logó helyén adott esetben akár LG vagy Samsung felirat is lehetne.

HDMI 2.0 portból négyet, USB 2.0 aljzatból kettőt kapunk, akkor, amikor nagy és neves gyártók elérhető árú modelljein HDMI-ből legtöbbször csak kettő szokott lenni. Az első HDMI port a mai elvárásoknak megfelelően ARC-kompatibilis – Audio Return Channel, azaz az audiojel egy kábelen mindkét irányban halad, így kettő helyett egy kábel is elég –, és ha egy merevlemezet csatlakoztatunk USB-n keresztül, akkor akár rögzíthetők is a műsorok.

7,9 centiméteres a legvastagabb pontján.

©

Képminőség

Nem is kérdéses, hogy a pénzünkért cserébe 4K, vagyis 3840×2160 pixeles felbontást kapunk, ami ilyen nagy képátló esetén messze nem parasztvakítás, hanem hasznos extra, már amennyiben jó minőségű tartalmakkal tudjuk használni a tévét.

A földi sugárzású, kábeles, illetve műholdas digitális adások vételére egyaránt alkalmas, a csatornákat gyorsan beszkennelő Hisense 65A7500F-en egyedül a normál SD tartalmak mutatnak furcsán. Szerencsére ma már egyre több a HD minőségű adás, és ezeket a tévé egész ügyesen felskálázza 4K-ra. A kábeles HD csatornák is jól mutatnak, a legjobb minőséget pedig magas bitrátájú műholdas HD adások esetén kapjuk.

©

Az HBO Go még csak Full HD-t tud és a Hisense részéről egyelőre csak ígéret a hivatalos támogatás, a Netflix, az Amazon Prime Video és a YouTube tartalmai azonban minden további nélkül, akár remek 4K minőségben is elérhetők. A 15 Mbit/s-os sávszélességű Ultra HD streaming anyagok egyre gyakoribbak, és segítségükkel remekül felmérhető az új tévék tudása.

A képminőség kiváló, a széles színskála miatt színhiányra sem panaszkodhatunk, és a manuális beállítási lehetőségeknek köszönhetően teljesen személyre lehet szabni a képmegjelenítést. Az Ultra Smooth Motion a gyors mozgások finomítására való, de mivel furcsa képcsúszásokat eredményezhet, érdemes inkább elkerülni a használatát, ráadásul igazából nem is nagyon lenne szükség rá.

Tapasztalatatink szerint a többi képjavító funkciót is ajánlott kikapcsolni, a legjobb felhasználói élmény így érhető el. A panel egyébként 60 Hz-es frissítésű, a gyors mozgásokat gördülékenyebben mutató 120 Hz-et csak a gyártó kettővel drágább modellje tudja.

Ezt a funkciót érdemes kikapcsolni

©

A nagy dinamikatartományt biztosító HDR10, HDR10+, HLG és Dolby Vision szabványok mind támogatottak, ami ebben az árkategóriában több mint örvendetes. A 350 nites fényerő nem kevés a világos szobában történő használathoz, viszont a sokkal drágább, hátsó megvilágítás nélküli OLED tévék végtelen kontrasztarányát senki se várja el jelen tesztalanyunktól, a sötét képrészeken adott esetben elvesznek a finom részletek.

Míg a koreai riválisok olcsóbb tévéi oldalsó megvilágításúak, addig a Hisense direkt megvilágítást használ, vagyis az LCD panel mögötti felületet kompletten LED-ek borítják. Emiatt egyenletesebb a fényeloszlás és jobb a fekete szint, minimálisan nagyobb fogyasztás mellett. De a 65A7500F még így is A energiaosztállyal büszkélkedhet.

A VA technológiájú panel miatt mélyebbek a feketék, mint a sok rivális által alkalmazott IPS esetében, viszont a betekintési szögek kisebbek. Utóbbi azonban csak akkor jelenthet problémát, ha valaki nagyon oldalról nézi a tévét. Local dimming nincs, vagyis a háttérvilágítás LED-jeinek fényerejét nem lehet zónánként vezérelni, ezt csak a drágább Hisense tévék tudják.

©

Jól jöhet, hogy nem a két szélén vannak a lábai

©

Milyen messziről nézzük?

30 fokos látómező, vagyis általános tévénézés esetén 2,7-2,8 méter az ideális nézési távolsága egy 65 colos képernyőnek, de ha igazi moziélményt, 40 fokos látómezőt szeretnénk, akkor érdemes 2 méterről figyelni a készüléket.

Amennyiben az adott tartalom felbontását is figyelembe vesszük, akkor 65 colos képátló és Full HD képanyag esetében 2,5-3,5 méteres nézési távolság nevezhető optimálisnak. Amennyiben ki szeretnénk aknázni az Ultra HD felbontás minden előnyét, akkor 1,2-2,4 méterről érdemes pislogni a tévét. Ha ennél messzebb foglalunk helyet, akkor már nem tudunk különbséget tenni Full HD és Ultra HD között.

©

Egyéb funkciók

A gyártó negyedik generációs Vidaa operációs rendszere nem annyira túlburjánzó tudásáról, hanem inkább egyszerű felépítéséről és gyors működéséről ismerszik meg. Nincs annyi alkalmazás, mint például az LG-féle Web OS-en vagy a Samsung Tizen rendszerén, az appok nem frissíthetők egyesével, hanem a tévé vezérlőszoftverével együtt kapják meg az új funkciókat, javításokat.

A 4 magos processzoros tévére az elmúlt hónapokban több frissítés is érkezett, a terméktámogatás tehát biztosítottnak látszik. A tévéhez okostelefonos alkalmazás is jár, és ha a megfelelő, amerikai, vagy nyugat-európai régiót állítjuk be, akkor az Amazon Alexa-támogatás és a hangvezérlés is adott.

©

Játékkonzol tulajdonosok számára jó hír, hogy külön játékmód is elérhető és a 12 milliszekundumos input lag egészen kiváló. A HDMI 2.1 és a 120 Hz-es panel hiánya miatt a legújabb konzolok 120 fps-es maximális tempóját nem lehet kiaknázni, ez azonban messze nem égető probléma, másrészt sok rivális ennél jelentősen drágább terméke esetében is hasonló a helyzet.

A 2×10 W-os beépített hangrendszertől nem szabad csodát várni sem hangminőség, sem hangerő tekintetében, ellenben sem a DTS támogatás, sem az optikai hangkimenet nem hiányzik a fedélzetről. A 100 Mbit/s-os Ethernet-port mellett kétsávos wifit és Bluetooth-t is kapunk.

©

Konklúzió, árak

+ : HD és 4K esetén is remek képminőség, HDR támogatás, elegáns külső, játékkonzolokhoz is ideális, szerény fogyasztás, korrekt ár.

: a betekintési szög és a fényerő lehetne nagyobb, nincs local dimming, kevés alkalmazás érhető el rá.

Amennyiben nagyméretű 4K televíziót vásárolnánk kedvező áron, akkor 2021 elején a Hisense 65A7500F az egyik legjobb vétel. A tévék gyártásával 43 éve foglalkozó kínai vállalat 43, 50 és 55 colos méretben is gyártott újdonsága nem egyszerűen csak olcsón nagy, hanem egyrészt jól is mutat a nappaliban, másrészt több tekintetben túlmutat az úgymond nagynevű riválisok hasonló kategóriás termékein.

Cikkünk írásakor mintegy 200 ezer forintba kerül a Hisense 65A7500F, mely a közelmúltban akciósan akár 180 ezer forint magasságában is kifogható volt. Ha még olcsóbban szeretnénk nagy tévét, akkor arra ott a 20 ezer forinttal olcsóbb 65A7100F, ennek színskálája és fényereje azonban gyengébb és a szoftvere is korábbi generációs.

270 ezer forintért a 65U7QF nagyobb fényerőt és 72 zónás local dimminget, 350 ezerért pedig a 65U8QF csúcsmodell még nagyobb fényerőt és 132 zónás local dimminget kínál. Szabad a választás.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.