Hat atomreaktor építését tervezi a lengyel kormány, négy helyszínt mérlegelve

Kiszivárgott Lengyelország 2040-ig szóló energetikai stratégiája, amely azzal számol, hogy hat nukleáris reaktort helyeznek majd üzembe az ezt az energiatermelési módot jelenleg egyáltalán nem használó országban.

Önmagában ez nem számít újdonságnak, legalább 2014 óta szerepel ugyanis a kormányzati tervek között atomreaktorok építése. A számuk és kapacitásuk is elég konzekvensen szokott szerepelni a híradásokban, a hat egység összesen 6-9 gigawattot képviselne attól függően, hogy melyik reaktortípust vagy típusokat választják majd ki.

Ezt a szintet 2043-ra kell majd elérni, ennek érdekében az első blokkot már 2026-ban el kell kezdeni építeni, hét évvel később pedig már áramot kell majd termelnie. Látható, hogy az ütemezés az ágazathoz képest eléggé feszes, két-három évente el kell majd készülnie egy-egy új reaktornak.

A tervek más szempontból is meglehetősen derűlátóak, mert azzal számolnak, hogy a lengyel vállalkozások részesedése a munkákból a 70 százalékot is elérheti. Idehaza a paksi bővítésnél a 40 százalékos magyar részarány elérése is kétségesnek tűnik, még meglehetősen nagyvonalú számolás mellett is. A lengyel energiastratégia mindenesetre azzal számol, hogy 25-38 ezer új munkahely jön majd létre a program megvalósítása során.

Ami viszont újdonságnak számít, az a szóba jöhető helyszínek listája. Eddig csak két pomerániai, Gdansktól északnyugatra lévő terület került szóba, ezek miatt Németországban sokan aggódnak. A Business Insider lengyel kiadása által megszerzett energiastratégiából azonban az is kiderül, hogy két, az ország középső részén lévő helyszín is szóba jöhet, az egyik Poznan-tól keletre, a másik Lódz-tól délnyugatra. (A cikkben térképen is meg lehet nézni ezeket.)

Az atomerőművek építésére a klímaváltozás megfékezését szolgáló energiaátmenet érdekében van szükség a lengyel kormány szerint. Jelenleg az ország energiagényének közel háromnegyedét szénből állítják elő, ennek aránya ideális esetben 2030-ra 37,5 százalékra csökken majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem megoldás a klímaváltozásra a jelenlegi nukleáris technológia?Nagy szükség lenne egy olcsó, megbízható, kevesebb hulladékkal járó és atomfegyverek gyártásának rémével nem fenyegető nukleáris megoldásra.

Világ atomenergia atomerőmű Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.