Három terület, ami újra felpörgetheti a gyártást

Tom Bouchier, a Fanuc ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy három területre kell különösen koncentrálnia a brit gyáriparnak ahhoz, hogy az iparág visszatérjen a régi szintjére. Ezek az automatizáció, a képzés és a finanszírozás.

Bouchier szakterületéből adódóan természetesen alapvetően az automatizálásra koncentrál, de annak több aspektusára is figyelmet fordít szövegében, melyet a Manufacturing Global szemlézett.

Automatizáció és digitalizáció

Az ipari automatizálás ma már elengedhetetlen a gyáripar fejlődéséhez, ugyanakkor Bouchier szerint Nagy-Britanniában túl kicsi az elfogadottsága ennek a területnek, ez pedig akadályt jelent a válságból való kilábalásban még akkor is, ha az automatizálással kapcsolatos attitűdön javított a járványhelyzet.

A képzettség ezen a területen nagyon fontos tényező, az üzemeltetőknek elég képzettnek kell lenniük ahhoz, hogy élni tudjanak a technológia fejlődés adta lehetőségekkel. Ha ez sikerül, akkor olyan perspektívát tudnak nyújtani a képzett munkaerő számára, ami fellendítheti a gyártást.

A robotok dolga nem az emberek pótlása

Bár vannak olyan munkafolyamatok, amikben a robotok ténylegesen kiváltják az emberi munkaerőt, alapvetően a robotizáció feladata, hogy az emberek és a gépek hatékonyabban dolgozhassanak együtt. Bouchier megfogalmazása szerint a robotok szerepeket váltanak ki, nem embereket, ami azt jelenti, hogy komoly figyelmet és erőforrást kell fordítani a gyári dolgozók átképzésére, hogy az új technológiai megoldásokat alkalmazni tudják.

A képzetlen, betanított gyártósori munkások helyett a robotokat karbantartó, programozó, irányító és felügyelő munkaerőre van szükség a modern gyárakban.

Pénz, pénz, pénz

Az automatizáció és a digitalizáció persze költséges terület, az egyszeri beruházásoknak komoly anyagi vonzata van, a gépeket és a szoftvereket be kell szerezni és üzembe állítani. Ugyanakkor a gyártási folyamatok hatékonyabbá válásával ez a pénz meg fog térülni.

Bouchier szerint a kis- és középvállalkozások profitálhatnak a legtöbbet az automatizációból, ugyanakkor számukra jelenti a legnagyobb kihívást egy ilyen irányú befektetés – ez talán a legnagyobb nehézség a gyáriparban a járvány mellett. Ezért véli úgy a Fanuc vezetője, hogy a beruházások finanszírozása egy nemes és fontos feladat lenne.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.