Három magyar város mágnesként vonzza az embereket

Többen mentek oda, mint amennyien eljöttek. A kisebb városok versenyét a Pest megyei települések nyerték, élükön Szigetszentmiklóssal. A kisvárosoknál az élbolyba tartozik még a Velencei-tónál lévő Gárdony és Velence, illetve Hajdúszoboszló, Siófok és Balatonalmádi.

Csupán három nagyvárosban, Érden, Győrben és Szombathelyen volt pozitív a költözések egyenlege, azaz: többen mentek oda, mint amennyien eljöttek – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos demográfiai adatain és a saját adatokon alapuló elemzéséből.

A legjobb eredményt Érd érte el, oda 952 emberrel többen mentek, mint ahányan elköltöztek. Győrben a mérleg 237 fős többletet mutat, Szombathelyen pedig 88-at. 

Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint Érd régóta nagyon vonzó célpont a költözéseknél, a budapesti agglomeráció “fővárosa” is lehetne, hiszen jó a közlekedése, autópályán van összeköttetése Budapesttel,

de az ingatlanárak még mindig szolidabbak, mint a fővárosban.

Az Ingatlan.com adatait idézve Balogh László elmondta: Érd továbbra is a legnépszerűbb célpontok közé tartozik, az egy eladó érdi ingatlanra jutó kereslet 10 százalékkal nőtt idén. Szombathely és Győr eredményét értékelve a szakember közölte: a nyugati országrész eleve népszerű a költözéseket tekintve, Győr pedig iparilag az egyik legfejlettebb város, ahol sok munkahely jött létre. Győrben és Szombathelyen 2019-ben is nőtt az egy-egy eladó lakásra jutó kereslet, tavalyhoz képest 20, illetve 12 százalékkal.

A nagyvárosok versenyében Budapest járt a legrosszabbul ebben az összevetésben, közel 6 ezres mínuszt mutat a költözések egyenlege. A második és harmadik leggyengébb eredmény Debrecenben és Szegeden mutatkozott meg, előbbi 781, utóbbi 502 fős mínuszt könyvelhetett el 2018-ban.

A kisebb városok toplistáját a Pest megyei települések vezetik. Szigetszentmiklós áll az élen, a városba 581-gyel többen érkeztek, mint ahányan elmentek. A második helyezett Veresegyház után Gyömrő következik, és az első ötben szerepel még Dunaharaszti és Göd is 489-554 emberes többlettel.

A kisvárosok top 20-as listáján a Pest megyeiek mellett két Velencei-tó melletti település, Gárdony és Velence is szerepel, de az élbolyban ott van még Hajdúszoboszló, valamint a Balaton-partján lévő Siófok és Balatonalmádi is.

Hozzászólások lezárva.