Harmadszor alakítják át 9 év alatt a szakképzést – Parragh szerint ez egy tanulási folyamat

Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét arról kérdezte a Klubrádió, miért kell megint átalakítani a szakképzési rendszert. Azzal kezdte: szerinte folyamatosan át kell alakítani, ahogy a piaci igények változnak. Például száz-százötven éve a lószerszám-készítő divatszakma volt, ma a robbanómotorokhoz érteni az, 20 év múlva pedig lehet, hogy az elektromos autókkal kapcsolatos szakmák jönnek divatba.

De kilenc év alatt harmadszor nyúlnak hozzá, ennyi idő alatt egy szakma se megy ki a divatból. Miért nem alkalmazkodik magától a rendszer? – tette fel a kérdést Bolgár György. Parragh László azt mondta, a képzés üzlet is, mindig felkelti különböző üzleti körök érdeklődését, mert ebből pénzt is lehet csinálni.

Az a terv, mondta Parragh, hogy létrejöjjenek a szakképzési intézmények, azért, hogy egy gyerek se jöjjön ki az oktatásból legalább egy szakmai végezettség nélkül.

Bolgár György feltette a kérdést: miért nem ezzel kezdték? „Mondjam azt, hogy tanulási folyamat?” – válaszolt Parragh László. A sorozatos átalakításokról azt mondta: a kamara nem kormányoz, de azt nem tagadja, hogy van része a folyamatokban.

A pedagóus-szakszervezetek tiltakoznak a többi között azért, mert megszüntetik a szakképzésben dolgozó tanárok közalkalmazotti státuszát. Az érintettek egy részével tehát nem beszélték meg, hogy mi változik. „Azt nem várhatják el, hogy a kamara elnökeként foglalkozzon a szakszervezetekkel” – válaszolta Parragh László.

Hozzászólások lezárva.