Harmadik hullám? Erről is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján

Az influenzajárványt lényegében megúszta Magyarország a maszkviselés és a higiéniás intézkedések betartása miatt – derült ki egyebek mellett a mai tájékoztatón.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Müller Cecília megköszönte a háziorvosok munkáját, úgy fogalmazva, hogy „kulcsszerepet játszanak az oltási terv végrehajtásában”.

Elismételte a reggel óta már ismert koronavírus-adatokat is.

az elmúlt 24 órában 1279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 380 013 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 98 beteg hunyt el egy nap alatt, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett.

Ezzel kapcsolatban az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a járvány másképp alakul mint várták, a második hullám levonulása megtorpant, a járványgörbe nem megy tovább lefelé, aminek keresik az okát.

Müller Cecília azt sem zárta ki, hogy ez már egy potenciális harmadik hullám kezdete úgy, hogy a második még nem zajlott le, de arra is lát esélyt, hogy a sokkal fertőzékenyebb brit mutáns-változat okozza a romló tendenciát.

A számítások szerint emelkedő fordulatot vehet a járványgörbe, igaz egyelőre az adatok még stagnálást mutatnak – fogalmazott, hozzátéve, hogy a védőoltások gyors beadásával lehet megakadályozni az emelkedő tendenciát.

Müller Cecília országos tisztifőorvos (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Müller Cecília országos tisztifőorvos (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Beszélt arról is, hogy 292 627 fő kapott oltást, közülük már 113 570 fő a második oltását is megkapta. A Pfizer vakcinái ma jutnak el a praxisokhoz és az oltópontokra, de indul az oltás az AstraZeneca oltóanyagával is, míg a Szputnyik V-vel a fővárosi oltópontokon kezdik el az oltást, háziorvosi praxisonként 5 személyt oltanak be az orosz vakcinával. Az országos tisztifőorvos azt is elárulta, hogy a Szputnyik V gyártója EU-s engedélyért folyamodott, azaz akár hamarosan az Európai Unió szélesebb területén is olthatnak majd a vakcinával.

Hozzászólások lezárva.