Harc dúl két afrikai ország között, 50 ember meghalt

A szudáni hadsereg két, magas rendfokozatú, neve elhallgatását kérő tisztje a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy etiópiai katonák csütörtökön támadásokat indítottak a szudáni hadsereg tagjai ellen al-Faska régió Umm Karura területén. A harcokban egy szudáni katona is életét vesztette – tették hozzá. A tisztek szerint a szudáni hadseregnek sikerült elfoglalnia egy etiópiai katonai tábort.

Az al-faskai határvidék hovatartozását a két ország már évtizedek óta vitatja. A szudáni fővárosban, Kartúmban decemberben tartott legutóbbi tárgyalások megállapodás nélkül értek véget.

Január középen a szudáni külügyminisztérium azt közölte, hogy etiópiai harci repülőgépek hatoltak be a szudáni légtérbe, ami tovább élezte a feszültséget a két ország között. A két ország viszonyában az is olajat öntött a tűzre, hogy az észak-etiópiai Tigré tartományban dúló konfliktus miatt tízezrek menekültek a szomszédos Szudánba.

A két ország között további feszültséget okoz a szintén vita tárgyát képző, úgynevezett Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát-projekt is. A 4,6 milliárd dolláros költséggel létrehozandó gátat – amely Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése – a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határán építik 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással, de a vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és Kartúm között.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.