Hamarosan véget ér a kegyelmi időszak az új lakások piacán, itt lehet most a legolcsóbban venni

Év végén kifut az újlakás-építésekre vonatkozó kedvezményes 5 százalékos áfa. Ha nagyot csökken az építési kedv, megint lendületet kaphat a drágulás.

Alig több mint egy hónap múlva lejár az újlakás-építések felfutásában főszerepet játszó kedvezményes áfakulcs határideje, ezzel részben új időszámítás kezdődik a piacon. Ugyanakkor vannak még a kínálatban olyan új, átadás előtt lévő vagy még épülő lakások, amelyekre az 5 százalékos kedvezményes áfa vonatkozik, és ezzel az olcsóbb kategóriába tartoznak.

Az ingatlan.com elemzése szerint várhatóan ez nem hoz durva leállást az új lakások piacán, mert a 2018 novembere előtt építési engedélyhez jutó, és a következő két-három évben elkészülő lakásokra is vonatkozik még a kedvezmény. De egyelőre az látszik, hogy

a következő években csökkenhet a lakásépítési kedv, ami újra az árak emelkedéséhez vezethet.

Győr a példa

Balogh László szerint, ha az új lakások kínálata bővül, az a használt lakások
piacán is fékezheti az áremelkedés ütemét. Ahhoz, hogy a teljes lakáspiac egyensúlyban legyen, és ne a drasztikus drágulás határozza meg az ingatlanpiaci trendeket, megfelelő újlakás-kínálatra van szükség.

A szakember példaként hozta fel Győrt, ahol az országon belül 2013 óta a legtöbb új lakás épül ezer lakosra vetítve, és az új lakások országos szinten mérve is a legolcsóbbak közé tartoznak. Októberben a győri használt lakások átlagos négyzetméterára 432 ezer forint volt, az újaké pedig 466 ezer forint, de az új lakások közül a legolcsóbbak 440 ezer forintért is
elérhetőek már.

Az országban körbenézve a megyeszékhelyek közül Nyíregyházán a legolcsóbbak az új lakások, 339 ezer forintért kínálták ezeket novemberben az ingatlan.com adatai szerint. Szekszárdon 374 ezer forintos négyzetméterártól, míg Miskolcon 421 ezer forintról indul az új lakások négyzetméterára. Az olcsóbb városok közé tartozik még Eger és Szolnok, előbbiben 432, utóbbiban 435 ezer forintnál kezdődnek az árak.

Budán milliós négyzetméterártól indul

A fővárosban a legolcsóbbak a XVIII. kerületben épülő új lakások, ezeknek a négyzetméterenkénti ára 469 ezer forint, a második legalacsonyabb ár a XXIII. kerülethez köthető, ahol 478 ezer forintot kell fizetni. A XVII. kerület a harmadik legolcsóbb városrész, itt 571 ezer forintba került egy-egy négyzetméter. A budai belső kerületekben a legalacsonyabb áron kínált új lakások ára is bőven felülmúlja a milliós szintet, az I., II. és XII. kerületben 1,2-1,6 milliót kell fizetni négyzetméterenként.

Hozzászólások lezárva.