Hajós nyaralók és vízvezeték-szerelők sem kerülhetik el a védőoltást Nagy-Britanniában

Az Európai Unióhoz képest az Egyesült Királyságban ütemesebben zajlik az oltási program, egy a hét elején közölt adat szerint Angliában percenként 140 ember kapja meg a koronavírus elleni vakcinát.

Bár a járványt egyelőre így sem sikerült elfojtani a szigetországban, egyre több szolgáltató vállalat teszi közzé, hogyan viszonyul az oltási kampányhoz. Egy nagy londoni csatornázási cég elnöke múlt héten arról beszélt, hogy minden alkalmazottjukat és szerződéses vízvezeték-szerelőjüket kötelezik a védőoltás felvételére, és aki ezt elutasítja, legfeljebb egyedi elbírálás alapján dolgozhat náluk tovább. (Bár ennek a hozzáállásnak lehetnek jogi kockázatai a BBC cikke szerint.)

Szintén a BBC írt arról, hogy egy főleg az 50-en felüli korosztálynak hajós és egyéb nyaralásokat szervező cég, a Saga közölte, hogy csak már beoltott emberek vehetik igénybe a szolgáltatásait. Részben ezzel a döntéssel függ össze az is, hogy legalább májusig elhalasztotta az útjai újraindítását.

A hajós utakkal kapcsolatban azonban ezzel nem érnek véget az óvintézkedések. Egyrészt a hajókon tartózkodó személyek létszámát 800 főben korlátozzák, másrészt az utasok csak negatív koronavírus-teszttel és teljes orvosi kivizsgálás után kezdhetik meg a vakációt a fedélzeten.

Az óvatosság persze nem meglepő azok után, hogy a járvány első hullámában több nagy óceánjáró üdülőhajó a fertőzések melegágyává vált. A Carnival társaság Diamaond Princess nevű hajójának fedélzetén a 3711 utasból 700-an fertőződtek meg, és 14-en elhunytak.

A fenti hozzáállás valószínűleg nem csak az Egyesült Királyságra és néhány szolgáltatóra lesz jellemző. Egyre inkább az a várakozás, hogy a zsúfoltságból adódó nagyobb fertőzésveszély miatt légitársaságok, koncertszervezők és éttermek is rutinszerűen kérik majd az oltásigazolás felmutatását. Aki pedig ilyennel nem rendelkezik, azt nem, vagy csak komoly megszorítások mellett engedik be, bár nyilván igyekeznek majd ezeket a gyakorlatokat úgy kialakítani, hogy jogilag védhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turistahajók egy része nem fogja túlélni a mostani időszakotMiné hosszabb ideig állnak, annál több probléma lesz a tengerjáró turistahajókkal. Néhány nem fogja elkerülni a hajóbontót.

Élet Egyesült Királyság járvány koronavírus védőoltás Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.