Ha nem csökkentjük sürgősen a szén használatát, akkor nehéz lesz elkerülni a klímakatasztrófát

Öt év alatt megduplázódott a nap- és a szélenergia aránya

A világ villamosenergia-kereslete 2020-ban először csökkent több mint egy évtizede, bár mindösszesen 0,1 százalékkal, és ez is elsősorban a koronavírus-járványnak volt köszönhető. Legutoljára 2009-ben volt látható csökkenés az áramfogyasztásban, akkor 0,3 százalékkal esett vissza a pénzügyi válságot követően. A jelek azonban arra utalnak, hogy a mostani megtorpanás nem lesz tartós, hiszen decemberben már több országban is növekedés volt látható év/év alapon, Indiában 5 százalékkal, az Egyesült Államokban 2 százalékkal, Japánban 3 százalékkal volt magasabb a villamosenergia-kereslet. Az azonban biztató jel, hogy

2020-ban a nap- és a szélenergia termelés közel 15 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, összesen 315 terawattórával, ami több mint az Egyesült Királyság éves villamosenergia-termelése.

Ezzel párhuzamosan pedig 4 százalékkal, vagyis 346 terawattórával csökkent a szénalapú termelés mértéke. Emellett az atomenergia 4 százalékkal esett vissza, a vízenergia pedig 3 százalékkal nőtt, míg az olaj- és gázalapú villamosenergia-termelésben nem történt nagyobb változás.

Miről szól még a cikk?

  • Jelentősen nőtt a nap- és a szélenergia szerepe
  • Visszaesett a széntermelés, de ez még kevés
  • Többre van szükség a klímakatasztrófa elkerüléséhez
  • Magyarország áramtermelése

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.