Ha napelemet telepítene, vésse fel ezeket a dátumokat! – Index.hu

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapján múlt csütörtökön jelent meg a felhívás, mely fontos változásra hívja fel a figyelmet az elosztói szabályzatban. A laikus szemnek bonyolult leírást a napelem.blog.hu cikke alapján értelmezzük.

Mivel az elszaporodó napelemes rendszerek egyre jobban leterhelik az elöregedő hálózatot, Magyarországon is szigorítják, hogy egy egyfázisú egység mekkora kVA-ig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. Akik a napelemes rendszerükhöz egyfázisú invertert telepítenének, véssék be a naptárukba 2021. április 30-át! A szabálymódosítás így hangzik:

Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE (háztartási méretű kiserőmű) esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

A rendelkezés lényege, hogy ha valaki április 30-a után szeretne például felszereltetni egy 3 kilowattos rendszert a családi házára, csak 3 fázisú invertert fog tudni szabályosan használni hozzá.

Ez pedig minimum 100 ezer forintos drágulást jelent a jövőben.

Az egyfázisú invertereket eddig maximum 5 kilowattos napelemes rendszerekhez lehetett telepíteni, ezt az 5 kW-ot „szállítják” le tavasztól 2,5-re. Aki tehát egyfázisú rendszert szeretne, annak érdemes április 30-a előtt beadnia a csatlakozási igényét!

A napelemes beruházásnál még egy dátumra biztosan oda kell majd figyelni:

2021. június 30-tól már csak bruttó elszámolásban lehet szerződést kötni a szolgáltatókkal.

Ennek részletei még nem ismertek, de ez a megoldás biztosan drágább lesz, mint a jelenleg érvényes szaldós elszámolás. Ez azoknak is fontos, akik például teljesítménybővítés miatt 3 fázist szeretnének 1 fázis helyett. Nekik igyekezniük kell, mert az ügyintézés több hónapig is eltarthat, s így kicsúszhatnak a június 30-i szaldós elszámolásos határidőből, ez viszont az otthonfelújítási támogatás egyik kritériuma.

A Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal statisztikai adatai szerint 2019-ben 1144 MW beépített napelemes termelőkapacitás működött, ennek 38 százaléka háztartási méretű kiserőmű volt.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.