Ha ennyit keresnének az orvosok, nem lenne szükség hálapénzre

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn közzétette, hogy milyen fizetéseket javasolna a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok számára. A javaslat azt állítja: figyelembe veszi Magyarország nemzetgazdasági teljesítőképességének határait, de számol az Európai Uniós környezet realitásával is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kamara azzal is számol, hogy a környező országokban mennyivel magasabb az orvosok bére.

A bértábla szerint a Magyar Orvosi Kamara

  • a kezdő rezidenseknek 687 837 forintos bruttó alapbért,
  • az öt éve rezidensként dolgozóknak 875 906 forintos bruttó alapbért,
  • a kezdő szakorvosoknak 1 154 920 forintos bruttó alapbért,
  • a tíz éve szakorvosként dolgozóknak 1 398 358 forintos bruttó alapbért,
  • a bértábla csúcsán, 37 éves szakorvosi tapasztalattal 2 millió feletti bruttó alapbért javasol.

A MOK a bértáblában feltüntetett jövedelmekhez az egyetemi oktatói státuszra lépők, az osztályvezetői feladatot vállalók esetén 1.15 százalékos szorzót javasol bevezetni, mert ezek a feladatkörök az utóbbi években nehezen feltölthetővé váltak.

A javaslat kitér a hálapénz kérdésére is, amely “súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban” a kamara szerint. A MOK javaslatának része, hogy amit teljesül a kamara által szorgalmazott bértábla, a hálapénz átadását és elfogadását is törvényesen büntetendővé tegyék. 

Az eddig alkalmazott elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe

– írja az orvosi kamara javaslata, amely épp ezért egylépéses béremelést fogalmaz meg, amely a “képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést.”

A javaslat szerint amennyiben ez a béremelés megvalósulna, 

  • többé sem anyagi, sem erkölcsi értelemben nem terhelné a hálapénz intézménye a társadalmat,
  • a magyar orvosok helyzete hasonlóvá válna a környező országokban dolgozó kollégáikéhoz,
  • csökkenne az orvosok elvándorlása,
  • csökkenne a magánszektor orvoselszívó ereje is
  • és általában véve vonzóbbá válna az orvosi pálya.

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke, Kincses Gyula már tavaly decemberben, az Index élő interjújában is arról beszélt, hogy a hálapénz elleni küzdelem első és legfontosabb eszköze a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok “ki lettek emelve, meg lettek becsülve”. Ki kell mondatni a TB-törvénnyel, hogy az ellátás az éppen beosztott orvossal jár, ha én nem ezt szeretném, akkor azt plusz pénzből kell megvásárolni, szerződéssel – mondta a decemberi interjúban Kincses.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.