Ha az ellátás folyósításának tartama alatt szűnik meg a biztosítási jogviszony

A munka törvénykönyve rögzíti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt egyebek között a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valakinek a munkaviszonya (és ezzel együtt a biztosítási jogviszonya) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás) folyósításának tartama alatt szűnjön meg. A következőkben ennek a helyzetnek az adott személy társadalombiztosítási jogállását érintő következményeivel foglalkozunk.

A bevezetőben említettek közül talán a legrosszabb eset a jogviszony várandósság alatti megszűnése. Ekkor a kismama gyakorlatilag ellátatlanná válik, megszűnik a táppénzjogosultsága és egészségügyi szolgáltatást is legfeljebb további 45 napig kaphat, ráadásul még a csedre való jogosultsága is veszélybe kerül.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 40. paragrafusának (1) bekezdése értelmében ugyanis – a további jogosultsági feltételek fennállása esetén – csecsemőgondozási díj akkor jár, ha a gyermek

  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül, illetve
  • a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

Tehát, ha a szülést megelőzően két hónappal megszűnik a kismama munkaviszonya, megszűnik a csedre való jogosultsága is, ha csak gyorsan nem létesít egy másik jogviszonyt, vagy nem éri üzemi úti baleset, amire tekintettel a szülést megelőzően baleseti táppénzt kap.

A csed tartama alatt az édesanya – a jogviszonya megszűnése ellenére – egészségügyi szolgáltatásra jogosult, de nem terjed ki rá a biztosítás, ami a gyedre jogosultság szempontjából is jelentőséggel bír.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen hátrányos kovetkezményekkel jár, ha a munkaviszony (és ezzel együtt a biztosítási jogviszony) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes folyósításának tartama alatt szűnik meg.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.