Gyorsan halad a debreceni Sensirion gyártóüzemének építése

A Sensiron jelenléte tovább erősíti Debrecen válságtűrő képességét, miután termékeiket – a különféle szenzorokat és szenzorrendszereket – az egészségügytől az autóiparig széles skálán használják – mutatott rá a politikus. Megjegyezte: a cég árbevételének 24 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ami garantálja, hogy a jövőben is a világ élvonalába fog tartozni.

Patrick Good, a Sensirion karbantartási és infrastrukturális igazgatója ismertette, hogy a vállalat különféle érzékelőket, szenzorokat, mikroszenzorokat gyárt, amelyek megtalálhatóak nem csak a világ autóinak egyharmadában, hanem különféle orvosi műszerekben, lélegeztető gépekben és számos már mérőműszerben.

Az igazgató azt mondta, hosszú távra terveznek Debrecenben, a beruházás első fázisában 50 embernek adnak munkát, de a következő években 200-ra szándékoznak emelni a foglalkoztatottak számát.

Mérföldkövek a vállalat és a debreceni gyár életében

Patrick Good elmondta azt is: az első gyártástechnológiai berendezések a második negyedévben érkeznek Debrecenbe, a harmadik negyedévben pedig megkezdik a termelést. Az igazgató jelezte: a Sensirion a közeljövőben ünnepli az egymilliárdomodik szenzor elkészültét Stäfaban, ehhez huszonkét év kellett. Utalva arra, hogy tavaly már 125 millió szenzort értékesítettek, meggyőződésének adott hangot, hogy a következő egymilliárd szenzor elkészítéséhez nem kell újabb több mint két évtized, s ebben a teljesítményben már a debreceniek munkája is benne lesz.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette: cégük szeretne hozzájárulni Debrecen Smart City programjához, és támogatni kívánja az intelligens, élhető, hatékony és fenntartható, egészséges város megteremtését. Ezért a svájci cég a világ egyik legmodernebb, úgynevezett Nubo légellenőrző rendszerét ajándékozza Debrecennek, amit a bokrétaavatón adott át Barcsa Lajos alpolgármesternek.

Egyre bővül a tudományos és technológiai park

A Sensirion gyárának is helyet adó, a Xanga csoport által működtetett Határ úti tudományos és technológiai park az induláskori 40 hektárról mára 135 hektárra bővült, 60 cégnek az otthona, ahol hatezer embernek biztosítanak munkát.

Herdon István, a Xanga csoport elnök-vezérigazgatója kiemelte, üzleti modelljük az elmúlt húsz évben nem változott: kulcsrakész gyártó és logisztikai infrastruktúrát fejlesztenek, amelyekben a bérlőként beköltöző termelő vállalatok saját technológiájuk telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Hozzátette: a jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében 2019-ben a Xanga csoport stratégiai partnerséget alakított ki az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt.-vel, és közösen hívtak életre több tematikus pénzügyi alapot, köztük a mintegy 30 milliárd forint volumenű fejlesztés megvalósításához pénzügyi hátteret biztosító Debreceni Iparfejlesztési Alapot is, amelyet a Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel.

A Sensirion gyárának építése a Xanga és a Szinorg cégcsoportok beruházásában, az MFB Invest közreműködésével valósul meg: a 3,5 milliárd forintból felépülő ötezer négyzetméteres csarnokot májusban adják át a bérlő Sensirion Hungary Kft.-nek.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.