Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk – hvg.hu

Ma már szinte minden háztartásban alapfelszereltség a wifi router. Addig a család összes tagja örül, amíg a lakás teljes területén az összes kütyüvel gyorsan lehet netezni, de ha lelassul, vagy akadozik a net valamelyik eszközön, akkor garantált, hogy a routerhez legjobban értő családtaghoz perceken belül befut a hibabejelentés.

A routerekre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hiszen ma már nemcsak mobilok és notebookok lógnak a hálózaton, hanem rengeteg okos, vagy legalábbis kicsit felokosított háztartási eszköz is. Többek közt ebből a megfontolásból született meg a wifi 6 szabvány, mely minden korábbinál nagyobb tempóval és jobb lefedettséggel kecsegtet.

Egy éve még nagyon új volt a szabvány, így csak drága, 100 ezer forint feletti wifi 6 routert tudtunk tesztelni, most azonban már a 20–40 ezer forintos árkategóriából választhat, aki modernizálná az otthoni arzenált.

Antenna-erdő

©

TP-Link AX1500 (Archer AX10)

A kínai gyártó újdonsága 20 ezer forintos árával a legolcsóbb wifi 6 routerek közé tartozik. A csillogóan fekete borítású készülék hátuljából négy antenna mered a plafon felé, a működésjelző LED-ek a frontoldal közepére kerültek.

Hátul egy WPS és egy süllyesztett reset gombot láthatunk, ezenkívül pedig egy bekapcsológombot, négy gigabites LAN-portot és egy gigabites WAN-portot találhatunk.

©

Az 5 GHz-es frekvencián maximum 1200 Mbit/s-os, a 2,4 GHz-es sávban pedig legfeljebb 300 Mbit/s-os tempóra képes router elméleti legnagyobb kombinált sebessége 1500 Mbit/s. A motorháztető alatt egy 3 magos 1,5 GHz-es processzor található, számottevő melegedésre még komolyabb terhelés esetén sem kell számítani.

Ami a biztonságot illeti, a többi modellhez hasonlóan ez az olcsóbb router is tudja az újfajta WPA3 titkosítást, ami tavaly ilyenkor még az ötször drágább wifi 6 routerek esetében is még csak ígéret volt.

A 160 MHz-es csatornákat még nem kezeli

©

TP-Link AX5400 (Archer AX73)

Ennek a 40 ezer forintos routernek a négy darab hátsó antennája mellé két oldalsó antenna is tartozik, ami még a laikusok számára is jobb lefedettséget, nagyobb tempót sejtet. Előbbiről a hatékonyabb technika, utóbbiról pedig az 5 GHz-en 4804 Mbit/s-os és 2,4 GHz-en 574 Mbit/s-os, kombináltan 5400 Mbit/s-os sávszélességű technika gondoskodik.

Az igen komoly tempó miatt ez a készülék akár 8K felbontású streameléshez is jó választás lehet, és olcsóbb testvéréhez képest extrát jelent a Mesh támogatás. Utóbbi lényege, hogy hagyományos jelismétlő helyett OneMesh repeatert használva egyszerűen és kényelmesen növelhető otthoni hálózatunk lefedettsége.

©

Jelen tesztalanyaink közül ez az egyetlen modell, melyen USB 3.0 port található, vagyis csak ez esetben tudunk külső adattároló megoldást csatlakoztatni. Ugyancsak egyedi szolgáltatás, hogy a négy darab hátoldali LAN-portból kettőt össze lehet vonni a nagyobb vezetékes sávszélesség érdekében.

A beüzemelés és üzemeltetés gyerekjáték egyszerűségű, a TP-Link routereket a könnyen áttekinthető Tether alkalmazással (Android, iOS) lehet menedzselni. Lehetőség van az 5 és 2,4 GHz-es hálózatok külön történő működtetésére, ha viszont bekapcsoljuk a Smart Connect funkciót, akkor csak egy hálózatot látunk és a két frekvencia közötti váltás teljesen automatikus.

Teljes 160 MHz-es támogatással

©

Xiaomi AX3600

Az ugyancsak kínai gyártó 40 ezer forintos modelljén található a legtöbb, konkrétan 7 darab antenna, és a tesztelt routerek közül ez az egyetlen, amely dedikált antennát biztosít az IoT eszközök számára. A Toblerone csokihoz hasonló formájú routeren a WAN-port mellett a megszokott négy helyett csak három LAN-aljzat található.

LED-es középső antenna

©

A 6 magos 1,4 GHz-es chipset kiváló hűtést kapott. 5 GHz-en 2402 Mbit/s, 2,4 GHz-en pedig 574 Mbit/s jelenti a plafont, amihez az IoT szekció 433+150 Mbit/s-át is hozzászámolva jön ki a trükkösen felfelé kerekített 3600 Mbit/s-os legnagyobb kombinált sebesség.

A kezdeti beállítások percek alatt elvégezhetők, a Mi WiFi applikáció (Android, iOS) kezelése egyszerű, és az alkalmazás képes automatikusan értesíteni, ha egy ismeretlen eszköz engedély nélküli próbál csatlakozni a hálózatra. A WPA3 titkosítást itt is megkapjuk, csakúgy, mint a Mesh támogatást, és egyszerre akár 248 eszköz is lóghat a hálón.

©

Gyakorlati tapasztalatok

A teszthez egy aktuális csúcsmobilt és egy felsőkategóriás laptopot használtunk, hogy a kliensoldali hardver semmiképp se fogja vissza a tempót. Viszonyítási alapként egy néhány éves, jó minőségű, mintegy 30 ezer forintos wifi 5 routert vetettünk be, a méréseket a router közelében, illetve egy szomszédos, valamint egy távolabbi helyiségben végeztük el..

Azonos helyiségben a legolcsóbb wifi 6 router, a TP-Link AX1500 körülbelül ugyanazt a tempót hozta, mint wifi 5-ös társa, a két drágább wifi 6-os egység viszont 30 százalékkal legyorsulta a régi routert. Az 1 gigabites internetből maximum 870 Mbit/s-os tempót tudtunk átvinni vezeték nélküli módon, mely kiváló értéket a TP-Link AX5400 produkálta, de a Xiaomi AX3600-féle 840 Mbit/s-os csúcssebességre sem lehet panaszunk.

A szomszédos helyiségben a belépőszintű wifi 6 router 15 százalékot vert a wifi 5-ös modellre, a drágább TP-Link, illetve a Xiaomi router pedig 70, illetve 30 százalékkal lőtt túl.

A távolabbi szobában az olcsó wifi 6 modell körülbelül ugyanazt tudta, mint a drágább, de régebbi wifi 5 egység. Ugyanitt 15–20 százalék volt a wifi 6-os routerek sebességtöbblete, és tapasztalataink szerint a TP-Link AX5400 kicsit stabilabban tartotta a tempót, mint a Xiaomi AX3600.

A leginkább meggyőző teljesítményű TP-Link AX5400-et egy másik helyszínen is teszteltük, mégpedig egy régi, elavult wifi 4-es routerrel összehasonlítva. Míg a régi eszköz csak 40 Mbit/s-ra volt képes a nappali-konyha távolságon, addig modern társa ugyanitt 670 Mbit/s-ot sajtolt ki az ezres netből.

Csak az AX5400-as TP-Linken van USB 3.0 port

©

Kell ennél jobb?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a drágább wifi 6-os routerekben mi lehet a ráció, ha már a 20–40 ezer forintos kategória is ilyen jól teljesít. Nos, a 100–140 ezer forintos csúcsmodellek 8 antennával és akár 6–11000 Mbit/s-os elméleti csúcssebességgel bírnak, adott esetben 8 LAN-portjuk van, WAN-aljzatuk pedig 1 helyett 2,5 Gbit/s-os. Profi felhasználóknak, gamereknek szánt termékekről van szó, melyek lehetőségeit az átlagfelhasználók nem igazán tudják kihasználni.

Itt jegyzendő meg, hogy bár még csak éppen hogy megszáradt a tinta a wifi 6 szabvány dokumentációján, máris itt kopogtat az ajtón a továbbfejlesztett wifi 6e. Ennek legfontosabb előnye, hogy az eddig kihasználatlan 6 GHz-es frekvenciát is munkára fogja, illetve rendkívül alacsony válaszidőt biztosít. Az első ilyen 3 sávos routert nemrég az Asus mutatta be, és hamarosan a Xiaomi is piacra dobja első wifi 6e modelljét.

©

Konklúzió

A tesztelt eszközök közül ár/érték arányban verhetetlen a TP-Link AX1500, mely kiváló áron léptet be a wifi 6 világába, és bár egy komolyabb wifi 5 routerhez képest nem feltétlenül hoz gyorsulást, wifi 4-ről mindenképpen megéri váltani rá. Főleg, ha a hálózaton lévő eszközeink egyre nagyobb számban támogatják az amúgy lefelé természetesen kompatibilis új wifi szabványt.

A Xiaomi AX3600-ról kevés negatívumot tudunk mondani, ám a TP-Link AX5400 ugyanolyan áron nagyobb tempót és szélesebb szolgáltatási kört biztosít, így összességében jobb vételnek tűnik. A két kipróbált TP-Link közötti arany középútnak tekinthető az AX3000-as testvérmodell, mely 30 ezer forint ellenében kínál 3000 Mbit/s-os csúcstempót.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.