Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV

A csaláshoz többszintű céghálózatot hoztak létre. A hálózat alján, az elkövetők által a háttérből irányított bukó cégek biztosították a fiktív számlákat a tényleges kereskedelmi tevékenységet folytató társaságoknak. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával több mint 1 milliárd forint fizetendő áfát tüntettek el.

A NAV nyomozói országos – a határokon is átnyúló – akciósorozatban számolták fel a két elkövetői kört. IT-szakemberek, járőrök és a NAV MERKUR bevetési egysége támogatásával a két akcióban összesen 72 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat az országban, de a külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Németországban és Belgiumban is zajlottak kihallgatások és kutatások. A nyomozók 14 gyanúsítottat hallgattak ki. Az okozott kár és a várható bírság biztosítására, valamint a bűncselekményekkel szerzett vagyon elkobzására bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zároltak, ingatlanokat, és készpénzt foglaltak le másfél milliárd forintot maghaladó értékben.

A bűnszervezet tagjai közül 3 fő letartóztatásáról döntött a Székesfehérvári Járásbíróság. A NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz.

(nav.gov.hu)

Hozzászólások lezárva.