Gulyás: március elsejétől részleges nyitás jöhet

Szerdai kormányülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet. Olyan döntéseket, korlátozásokat akarnak hozni, ami bírja a magyar emberek támogatását – mondta Gulyás Gergely miniszter.

Február 15-ei héten online konzultációt indítanak a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről. Óvatos és szakaszos nyitást szeretnének, két ütemben, március elsejétől és április elejétől részleges nyitásra sor kerülhet. Április elsején vagy április 3-án lesz a nyitás második lépcsője a jelenlegi tervek szerint.

Ha a második hulláma a járványnak lefelé megy, akkor lehet részleges nyitás márciustól – mondta Gulyás. (Ez tehát azt jelenti, hogy ha a második hullám nem megy lefelé vagy jön egy harmadik hullám, akkor nem biztos a márciusi részleges nyitás. – a szerk.)

Gulyás szerint a munkanélküliséget sikerült megvédeniük, mert most 4 százalékos a munkanélküliség. A miniszter hosszan sorolta azokat a már ismert intézkedéseket, amelyekkel szerinte a kormány segíti a gazdaságot és az embereket.

Február elseje és május 31-e között az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetni állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok után – mondta Gulyás. Szerinte jó lenne, ha a privát szektorban is elengednék a bérleti díjakat ezeknek a szolgáltatóknak.

Arról is beszélt, hogy Magyarország jelentős forrásokhoz jut az EU-ból, de szerinte ez nem adomány, hanem jár az országnak. Jóval ezermilliárd forint feletti összeg már idén megérkezik és a gazdaságba áramlik majd.

Tízmillió forint erejéig hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, 3 évig meg se kell kezdeni a törlesztést – mondta Gulyás.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tart a kormány attól, hogy a Magyar Orvosi Kamara által bírált orosz vagy a kínai vakcinák beadását a háziorvosok megtagadnák.  Ha lesz elég vakcina, egy nap félmillió embert tudnak majd beoltani – mondta. Ezen a héten a 82 év felettiek kapják meg az oltást (legkésőbb a jövő hét végéig), legalábbis azok, akik regisztráltak. Gulyás szerint eddig zökenőmentesek zajlik a legidősebbek oltása.

Azt szeretnénk, ha március 15-ig azok, akik 60 év fölött vannak és regisztráltak, beolthassuk – mondta a miniszter.

A kínai vakcináról elmondta: ötmillió vakcináról kötöttek szerződést. Februárban 250 ezer embernek elegendő vakcina érkezhet, márciusban, áprilisban ugyanennyi, utána 1,7 millió embernek elegendő vakcina jöhet, ha a kínaiak eleget tesznek a szerződésnek.

A CEU-val kapcsolatban arról beszélt, hogy az Európai Bíróság döntését tiszteletben tartják, ezek szerint járnak majd el az egyetem ügyében.

Az üzemi étkezdék nyitvatartásával egyetért a kormány, mert fontos, hogy a dolgozó embereket kiszolgálják. De indokoltnak tartja a kormány annak az ellenőrzését, hogy az üzemi étkezdét csak azok használják, akik ott dolgoznak.

Az oltást igazoló plasztikkártyáról elmondta: az a védettséget és nem az oltottságot igazolja majd, tehát az is védettnek minősül, aki felépült a vírusból. Karanténkötelezettség (hatrárátlépéskor) nem vonatkozik majd arra, aki védett lesz.

Rogán Antal és családjának ingatlanügyével kapcsolatos kérdésre azt mondta: ha bárhol, bármilyen gyanú felmerül, akkor vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezhető, de Rogánék ügyében erre semmilyen okot nem lát a kormány. Majd a kezdeményezést felvető DK-t, azon belül is Gyurcsány Ferencet bírálta, amiért egyáltalán kezdeményezne egy ilyen eljárást.

A HVG jogállamissági cikke miatt tervez-e diplomáciai lépéseket Hollandiával szemben a kormány? – kérdezte a Hír Tv. Gulyás azt mondta, hogy nem terveznek, majd bírálta a holland kormányt és a holland jogállamiságot. Arra utalt, hogy Hollandiában van baj a jogállammal, nem Magyarországon.

Mi lesz azokkal az emberekkel, akik februártól 70 ezer ember veszítheti el az egészségügyi ellátásást? – kérdezték. Gulyás szerint ezek azok az emberek, akik nem fizetnek járulékot, ezért ha ezek az emberek jogosultak akarnak lenni az ellátásra, akkor be kell fizetniük a pénzt.

Úgy néz ki, hogy lesz nyári olimpia, ezért volt fontos, hogy az érintett sportolóknak legyen rendelkezésre álló védőoltás, ez 800-900 vakcina.

Budapesten lesznek Európa Bajnoki focimeccsek a nyáron – ezt is mondta Gulyás.

Mikorra érkezhet az első Astra Zeneca szállítmány? – így a HVG kérdése. “Azt reméljük, hogy a hétvégén már megérkezik és néhány nap múlva az oltást megkezdhetik” – mondta Gulyás. Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet a Sputnik oltása, azt válaszolta, hogy “az oltás nemsokára megkezdődhet, az általános szabályok szerint, nem tesznek különbséget más oltóanyaggal kapcsolatban”.

Mikorról jár a megemelt orvosi bér? Erre a kérdésre úgy válaszolt, hogy január elsejétől már jár a megemelt bér.

Arra a kérdésre, hogy miért várja el a kormány, hogy az emberek bízzanak a kínai vakcinában, miközben a beszerzéséhez már nem szükséges az OGYÉI engedélyeztetése, Gulyás ezt válaszolta: “Az igaz, hogy a kínai valcina beszerzéséhez szükséges engedély megadását egyszerűsítettük, de ezután még biztonsági vizsgálatnak vetik alá a vakcinát. Egy olyan vakcina esetében, ami védettséget nyújt és eddig több mint 25 millió ember megkapta, közérdek, hogy minél hamarabb megkaphassák. Egyik oldalon az emberek védeleme, a másik oldalon egy szerkesztőség kivaló kérdése áll.”

Hozzászólások lezárva.