Globális chiphiány: autóipari chipekre állna át a világ legnagyobb bérgyártója – Portfolio

A világ legnagyobb chip-bérgyártójának számító cég arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy jelenleg teljes kapacitáson üzemel a chipgyár, viszont a termelés optimalizálásával igyekeznek újabb kapacitásokat nyerni.

Tavaly az USA, és az EU, idén pedig Japán és legújabban már Németország is arra szólította fel Tajvant, hogy győzze meg a helyi gyártókat az autóipari chiphiány enyhítéséről, hiszen a szektor igen jelentős szerepet játszik a német gazdaság koronavírus-járványból való talpra állásában.

Nem csak Németországban vannak problémák, a chiphiány jelenleg globálisan érinti a legtöbb autógyártót, olyanoknál is jelentkezett, mint a Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota, Nissan és a Fiat Chrysler.

A chiphiány oka, hogy tavaly a koronavírus óriási ütést mért az autóipari keresletre és a TSMC is megerősítette, hogy az autógyártók csökkentették a megrendeléseiket, erre válaszként a chipgyártók átszervezték a kapacitásokat más klienseknek, viszont az év második felére visszatért az autóipari chipek iránti kereslet, a vártnál gyorsabban, amellyel azóta sem tud lépést tartani a kínálat.

2020-ban egyébként az autóipari chipek a TSMC árbevételének mindössze 3 százalékát adták, szemben az okostelefonokkal (48%) és a magas teljesítményű chipekkel (33%). Bár a tavalyi negyedik negyedévben az autóipari chipek értékesítése 27 százalékkal megugrott, ez még így is csak az összértékesítés 3 százalékát jelentette a negyedévben.

(CNBC, Reuters)

Címlapkép: VCG/VCG via Getty Images

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.