Gémesi György: 100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, politikai döntést hoztak

Gémesi György sokadszorra ajánlotta fel a Magyar Önkormányzatok Szövetségének támogatását a pandémia elleni védekezéshez, nemrég pedig a fővárosi önkormányzatokkal közösen hívták fel a kormány figyelmét a Covid elleni vakcinák beadására alkalmas önkormányzati egészségügyi intézményekre, amelyek az egészségügyi személyzettel együtt rendelkezésére állnak az oltásokhoz – mondta a polgármester az index.hu-nak adott hosszú interjújában.

A polgármester az interjúban ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a magyar közszolgálati televíziónak nyolc éve nem adhat nyilatkozatot, és nem azért, mert nem akar ott megszólalni, hanem mert soha nem kérdezik meg semmiről.

Elmondta, hogy orvosként oltáspárti, és szerinte nyilvánvaló, hogy a védekezés egyik leghatékonyabb eleme a védőoltás. A Covid elleni oltást a legegyszerűbben az önkormányzati egészségügyi alapellátás rendszerében lehet megoldani, hiszen a járóbeteg-ellátás 80 százalékát az önkormányzatok látják el – hangoztatta.

Kiemelte, hogy a járvány elleni védekezésre eddig egy fillért sem kaptak az önkormányzatok, holott például Ausztriában összesen 2,5 milliárd eurót kaptak az ottani városok és települések.

Ugyanakkor Gödöllő esetében 70 millió forintnyi bevétel eltűnését jelentette az ingyenes parkolás, az iparűzési adó csökkentése 400-500 milliós bevételkiesést jelent a városnak. Mindent összeadva 1 milliárd forint bevételkieséssel kell számolna Gödöllőnek. Csak a gépjárműadó elvétele pedig országosan 36 milliárd forinttól szabadította meg az önkormányzatokat. Gémesi szerint az önkormányzati rendszerből 100 milliárd forint került kivonásra.

A polgármester úgy vélte, hogy a támogatási rendszer eljárása alkotmányellenes. Politikai döntés volt a működési plusztámogatás is, mint ahogy politikai döntés lesz az is, hogy egyenként tárgyalnak majd a 25 ezer fősnél nagyobb lélekszámú önkormányzatokkal – fejtette ki az interjúban.

Lényegét tekintve a középkádári korszak tanácsrendszerét építik vissza egy annál is rosszabb formában, ha ez így marad, a vezető politikai erő azt is mondhatja egy választás előtt, hogy akkor kap majd támogatást a település, ha fideszes lesz a polgármester – vélekedett Gémesi György.

Hozzászólások lezárva.