Gazdaságilag vad hullámlovaglás lehet az idei év

A GDP, az euró-árfolyam és az infláció mind-mind nagyobb kilengéseket mutatnak majd 2021 folyamán. Mivel tavaly számos, nagy kockázatot rejtő eseménynek pont került a végére – Brexit, USA-elnökválasztás, vagy az oltóanyagok kifejlesztése –, az idei gazdasági történéseket alapvetően a vírushelyzet határozhatja meg.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Jelentős infláció, gyengülő forint és dráguló euró, belendülő és lassuló feldolgozóipar, a gazdasági aktivitás helyreállásával a nyáron életre kelő turizmus, továbbá felfutó lakhatási beruházások, küzdelmes irodaházprojektek, szárnyaló nyersanyagárak – ezek várhatnak ránk 2021-ben a Sberbank Magyarország Zrt. szakértője szerint.

Pro: öt százalékos GDP-növekedés

Az infláció mértékét tekintve 3,6 százalékos pénzromlással kalkulálnak a hitelintézetnél éves szinten. A gazdaság újraindulása várhatóan okoz majd egy természetes csúcsot késő tavasszal és kora nyáron, a korlátozások enyhítése után ideiglenesen akár 4,7 százalékra is felkúszhat majd az infláció mértéke.

A tavalyi katasztrofális visszaesés tükrében óvatos becsléssel az idei évre 4-5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol a bank. Az általános helyreállást és a termelés felfutását, így a növekedés mértékét nagyban befolyásolhatja a koronavírus elleni oltások elhúzódása és az új vírusmutációk miatt ismételten bevezetett vagy meghosszabbított korlátozások. A növekedésen belül vegyes a kép: a turizmus-vendéglátás az év második felében éledhet fel, az infrastrukturális beruházások és lakóingatlan-építések által húzott építőipar azonban végigpörögheti az évet – noha az irodaház-feljesztés visszaesést könyvelhet majd el. A feldolgozóipar teljesítményét a hazai kereslet és a külföldi ellátási láncok állapota nagyban befolyásolja.

Kontra: lesz még négyszáz forint egyszer az euró

A forint mérsékelt gyengülésére számít a Sberbank idén, ami azonban magában rejt kilengéseket is, így akár a 380 forintos euróárfolyamra is láthatunk majd példát. Hosszabb időtávon, három-négy éves távlatban érdemes lelkileg felkészülni a négyszáz forintos euróra is Horváth István szerint. A dollár esetében azonban erősödésre számít a szakértő – ezt az euró-dollár keresztárfolyam, az amerikai gazdaság talpra állasa, az új elnök politikája és az adósságszint mértéke egyaránt befolyásolhatja.

Hozzászólások lezárva.