Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal, az MNB besokallt

A Napi.hu azt írja, megelégelte a jegybank a gazdag magyarok nyerészkedését a magyar állampapírokon. A trükkös privátbanki ügyfelek ugyanis úgy nyertek nagyot a Magyar Állampapír Pluszon (MÁP+), hogy miután több tíz vagy százmilliós nagyságrendben vásároltak a szuperkötvényből, az egészet fedezetként felajánlva úgynevezett lombardhitelt vettek fel a bankjuknál, amiből újabb kötvényeket vásároltak.

Egy példa: ha egy ügyfél 100 millió forintért MÁP+-t vásárolt, akkor 80-90 millió forintnyi lombardhitelt kaphatott rá, amiből újabb MÁP+-t vásárolhatott. A lap azt írja, a kliens jól járt, hiszen a MÁP+ első éves kamata 3,785 százalék, ha lombardhitelt is felvesz, akkor ezt egyből fel tudja tornázni 5-5,5 százalékosra. A következő években pedig, ahogy nő a kamat, egyre nagyobb lehet a haszna. A bank is jól jár, hiszen kockázatmentesen kaphat 2 százalék körüli kamatot a pénzére, ez lényegesen több, mint amit a piacon elérhet állampapírok vásárlásával. Vagyis a szuperkötvény államtól kapott kamatán a bank és az ügyfél szépen megosztoznak.

Úgy tudni, voltak olyan ügyfelek, akik nem csak a MÁP+-ra, hanem más értékpapírokra is vettek fel lombardhitelt.

A Napi.hu úgy értesült, hogy az MNB próbálta a bankoknál elérni, hogy ne értékesítsenek több a lakossági állampapírt, azon belül is MÁP+-t lombardhitelre. A jegybank egymaga azonban nem jutott eredményre, ezért az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) kezdett egyeztetni arról, hogy kezelje a helyzetet. Azt, hogy az ÁKK milyen változtatásokat tervez a forgalmazásban, még nem tudni.

Hozzászólások lezárva.