G7-es ejnye-bejnye Oroszországnak

TrendFM, 2021. május 06., 12:34

A hét vezető ipari hatalom közös nyilatkozata szerint az országcsoport stabil és kiszámítható kapcsolatrendszerre törekszik Oroszországgal, de mélységesen aggasztónak tartják, hogy Oroszország továbbra is felelőtlen, destabilizáló magatartást tanúsít.

A Trend FM által megkérdezett poszt-szovjet térség szakértő szerint papírforma, hogy a G7-ek diplomáciai nyelven támadja Oroszországot és Kínát. A húsbavágó szankciókig, pláne katonai nyomásig azonban sohasem jutnak el. Aggasztóbb, hogy a koronavírus-járvány elleni harcra is ez a jellemző. A szegényebb ország alig jutottak idáig oltóanyaghoz. Bendarzsevszkij Antonnal, a Danube Institute geopolitikai kutatócsoportjának vezetőjével Nagy Károly beszélgetett.

A G7-külügyminiszterek a koronavírus-járvány miatt két év óta most találkoztak először személyesen. A találkozóról szerda este kiadott hosszú, 87 pontból álló zárókommünikében a tagországok megerősítik azt az álláspontjukat, hogy továbbra is a liberális demokrácia és a szabadpiaci gazdálkodás a befogadó jellegű, fenntartható társadalmi-gazdasági haladás legjobb modellje. A G7-országok a közleményben elítélték az újságírók megfélemlítését, zaklatását, az ellenük alkalmazott erőszakot. Közölték: felkérik diplomáciai képviseleteiket, hogy helyi szintű koordinációval növeljék a fenyegetéssel szembesülő újságíróknak és független médiaorgánumoknak nyújtott támogatást. A G7-csoport miniszterei elítélték azt is, hogy Navalnijt Oroszországban katonai célokra kifejlesztett, novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A G7-külügyminiszterek felszólították Oroszországot, hogy a vegyi fegyverekre vonatkozó konvencióból ráháruló kötelezettségei alapján minden további halogatás nélkül indítson vizsgálatot az ügyben, és adjon hiteles magyarázatot a területén történt vegyifegyver-használatra.

A G7-országok a londoni miniszteri értekezletről kiadott szerdai kommünikében ugyanakkor megerősítik azt is, hogy érdekükben áll stabil és kiszámítható viszonyrendszer fenntartása Oroszországgal, és folytatják az együttműködést Moszkvával a regionális válságok kezelésében, a fegyverzetkorlátozás és a leszerelés terén, valamint az Északi-sarkvidék békés, fenntartható gazdasági fejlesztésében és környezetének megóvásában.

Hozzászólások lezárva.