Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen – hvg.hu

Készítettünk jó néhány felvételt, hogy kiderítsük, hogyan teljesít egymás ellenében a Huawei Mate 40 Pro és az Apple iPhone 12 Pro Max képalkotó rendszere.

A mobilok kamerái az elmúlt években olyan komoly fejlődésen mentek keresztül, hogy normál fényviszonyok között lényegében bármilyen középkategóriás készülékkel kiváló minőségű felvételek készíthetők. A csúcsmobilok képalkotásban persze mindig egy lépéssel a megfizethető telefonok előtt járnak, a közöttük lévő különbségek viszont egyre kisebbek, és ezek a high-end termékek igazából rossz fényviszonyok, vagy extrém zoom esetén villantják meg oroszlánkörmüket.

Ezúttal az utóbbi, felső kategóriából vettünk két készüléket, hogy megnézzük, egymáshoz képest milyen fotókat lehet készíteni velük.

©

A versenyzők

A bal sarokban a 136 pontos eredményével a DxOMark összehasonlító oldal toplistáját sokáig uraló Huawei Mate 40 Pro található, mely cikkünk írásakor már csak azért második, mert időközben megelőzte az elsősorban zoom fronton nagyobbat gurító testvérmodell, a Magyarországon hivatalosan nem kapható Mate 40 Pro+ (139 pont).

A főkamera szenzorának mérete ezúttal nem kevesebb mint 75 négyzetmilliméter, melynél korábban csak a Nokia 808 PureView (85 mm2), illetve a Panasonic Lumix CM1 (116 mm2) mutatott nagyobbat. És ez esetben ugyebár a minél nagyobb felület számít jobbnak.

©

A jobb sarokban az említett toplistán a maga 130 pontjával jelenleg ötödik helyen tanyázó Apple iPhone 12 Pro Max gyűjt erőt az összecsapáshoz. Igen, ez a valaha készült legkomolyabb tudású, legnagyobb méretű és egyben legdrágább almás mobil, melytől joggal várható el, hogy minden körülmények között kiváló képeket készítsen.

Az Apple ezúttal sem növelte a felbontást, a szenzorméretet viszont igen. A mobil iparágban elsőként szenzormozgatásos képstabilizálást kapott főkamera lelke egy 43 négyzetmilliméter felületű lapka.

©

Nagylátószög

A 12 megapixeles iPhone nagyobb látószögével hódít, a Huawei 20 megapixeles kamerája viszont sokkal részletgazdagabb felvételt készített.

Huawei

©

Apple

©

©

Normál látószög

A Huawei 50 megapixeles kamerája a valósághoz közelibb, az iPhone 12 megapixeles egysége pedig a szemnek jobban tetsző, meglepően részletgazdag képet rögzített.

Huawei

©

Apple

©

©

2,5x-es zoom

Ez az iPhone pályája, mert az almás mobil 12 megapixeles telefotó kamerája 2,5x-es zoomra képes. A Huaweiben ennél nagyobb, 5x-ös zoomra képes 12 megapixeles modul található, így az amúgy kiváló eredmény nagyrészt digitális munka eredménye.

Huawei

©

Apple

©

©

5x-ös zoom

Itt egyértelműen az 5x-ös optikai zoomos Huaweinek áll a zászló, 2,5x-es nagyítás felett az iPhone már csak digitálisan képes trükközni.

Huawei

©

Apple

©

©

10x-es zoom

Ez esetben is értelemszerűen a zoomra kihegyezett Huawei teljesít jobban.

©

©

©

Nagylátószög, este

A Huawei képén átjön az ég enyhe kéksége és az Országház sokkal részletesebben mutat.

Huawei

©

Apple

©

Normál látószög, este

Mindkét felvétel rengeteg részletet tartalmaz, a színvilág viszont nagyon eltérő.

Huawei

©

Apple

©

Zoom, este

Nem lehet kérdés, hogy a két versenyző közül melyik teljesített jobban.

Huawei

©

Apple

©

Éjszaka, állvány nélkül, 10x-es zoommal erre képes a Huawei

©

Normál látószög, beltér

Mindkét vetélytárs meggyőzően szerepelt.

Huawei

©

Apple

©

©

Zoom, beltér

Egyértelmű előny a zoomra jobban kihegyezett Huaweinél.

Huawei

©

Apple

©

©

Portré mód

A hátteret jobban elmossa a Huawei, viszont a fókuszban lévő és életlen területek közötti kényes határvonalak megállapításában sokkal jobb az Apple.

Huawei

©

Apple

©

Ellenfény

A Huawei dinamikaátfogása hatalmas, remekül kimozogja ezt a nem egyszerű helyzetet. Az Apple kicsit túlexponál, cserébe a sötétben is részletekkel szolgál.

Huawei

©

Apple

©

Konklúzió

A kipróbált készülékek között körülbelül akkora különbség tapasztalható képminőségben, mint amekkorát a DxOMark eredmények közötti mindössze 6 pontos különbség sejtet.

Összességében a zoom terén letaglózó produkcióra képes 450 ezer forintos Huawei a 480 ezer forinton nyitó iPhone fölé kerekedik, de az utóbbi készülék kamerás képességeit sem szabad lebecsülni pusztán amiatt, mert “csak” 12 megapixeles kamerák találhatók benne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.