Fordulat Astrazeneca-ügyben? Az EU-s hatóság szerint mégis lehet összefüggés a vérrög-képződés és az oltás között (frissítés)

Frissítés: Az EMA nem cáfolta az interjúban elhangzottakat, a Reuters hírügynökséggel annyit közöltek, tart a vakcina vizsgálata, szerdán vagy csütörtökön közlik annak eredményeit.  

Frissítés 2: Az EMA délután kiadott egy közleményt, ebben azt írják, nincs egyelőre arra bizonyíték, hogy a vérrögök és a vakcina között ok-okozati összefüggés lenne (ezt egyelőre vizsgálják). Maga Cavaleri is finomította a nyilatkozatot azzal, hogy egyre inkább nehéz azt állítani, hogy ne lenne összefüggés a vérrögök és a szérum használata között. 


Összefüggés van az Astrazeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban, írja az MTI.

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Utalt arra, hogy

az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Több mint 200 ezer Astrazeneca vakcina érkezett Magyarországra 2021. április 1-jén.

Több mint 200 ezer Astrazeneca vakcina érkezett Magyarországra 2021. április 1-jén.

Március közepén mind több ország függesztette fel a vakcina alkalmazását, mert felvetődött, hogy mellékhatásként vérrögképződés is előfordulhat. De miután az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálta a bejelentéseket és megállapította, hogy biztonságos a vakcina, folytatták az oltást vele. Ám március végén újra, másodszor is elkezdték országok felfüggeszteni az oltást ezzel a vakcinával, több helyen a 60 év alattiakat kivették az oltási programból. 

Klinikai tesztelés alatt a tyúktojás-vakcina – évente egymilliárd készülhet belőle

Magyarországon megkötés nélkül folytatódik az Astrazeneca oltások beadása, a múlt héten pedig több mint 200 ezer adag vakcinát szállított le a gyógyszercég. 

Hozzászólások lezárva.