Fördős Zé: Tavaly először elkezdtem asztalosnak tanulni, de végül 2020 nyertesei lettünk

A Street Kitchen kiugróan jó eredménnyel zárta 2020-at. A válságveterán Fördős Zével Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője beszélgetett az eheti Forbes Élőben. Terítéken a krízismenedzsment, az előző kudarcok tapasztalatai és a cég idei tervei voltak.

„Mi inkább a nyertesei voltunk ennek a pandémiának, mintsem a vesztesei. A magyar lakosság nagy része nekiállt kenyeret sütni és főzni, nekünk pont erre van szükségünk” – mondta Fördős a 2020-as évükről. A Streetkitchen.hu forgalma eddig is dinamikusan növekedett, erre segített rá a karanténidőszak, amikor szinte mindenkiből hirtelen hobbipék és hobbiséf lett.

Év végére az olvasószámuk a duplájára emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 2020. decemberében a felhasználóik száma 2,3 millió, 2019. decemberében 1,1 millió volt. A havi átlagos odalletöltésük tavaly 13,4 milliót, tavalyelőtt 6,9 milliót tett ki.

A Street Kitchen alapítója arra számít, hogy ezeket a számokat meg is fogják tudni tartani. 2021-ben a fő fókuszt az online lábuk még további erősítésére helyezi.

Válságveterán

Bár mostanra látszik, hogy a Street Kitchen az abszolút koronanyertes vállalkozások közé tartozik, 2020 márciusában, a korlátozások kezdetén egyáltalán nem számítottak jó évre. „Volt olyan szponzorunk, aki felhívott, hogy az egész éves együttműködésünket szeretné törölni, és törölte is. Több komoly ügyfelet elveszítettünk akkor” – mondta Fördős erről az időszakról, de azon kívül, hogy ő is elkezdett megszorításokban gondolkodni, nem esett pánikba.

„A mostani sikereimnek az alapját az adta, hogy a 2008-as válságban teljesen tönkrementünk. Akkor nem a nullán, hanem a mínusz harmadikon voltunk, de az akkori kudarc kellett ahhoz, hogy aztán azokat az őrültségeket végigvigyünk, amiből a Street Kitchen lett. Azt, hogy mi az öcsémmel azt gondoltuk, hogy majd mi főzős videókból fogunk megélni,  épeszű ember, akinek van normális munkája, nem kezdi el csinálni” – emlékszik vissza az előző válságra, amikor a cateringgel foglalkozó családi cégük bedőlt, és adósságaik miatt még a nagymamája lakását is kénytelen volt eladni.

„Valamiből mindig meg kell élni. Enni mindig kell, és ehhez kell egy jó asztal is” felkiáltással tavasszal, amikor még azt hitte, hogy a 2020-ban kevesebb munkájuk lesz beiratkozott egy OKJ-s asztalos tanfolyamra. Az új hobbiból valódi szakma végül nem lett, április elejére már látszott, hogy 2020-ban sem fognak kevesebbet dolgozni, de vízmérték, fűrész és egyéb asztalos szerszámok már mindig lesznek otthon kéznél.

Arról, hogy Fördőst mikor láthatjuk újra a képernyőn, mikor szánná rá magát egy saját étterem nyitására, milyen gyors gazdasági visszarendeződésre számít, és miért nem zavarták a járványhelyzet miatti korlátozások a teljes videóban hallhatsz. A beszélgetés itt nézhető vissza:

A Forbes Élő 17.30-at a Cofidis támogatja.

                            

Hozzászólások lezárva.