Fontos változások jönnek a járulékoknál!

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta: a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló előterjesztés a jobb átláthatóság érdekében egy törvényben foglalja össze a járulékszabályozásra vonatkozó összes rendelkezést, és olyan egyszerűsítésekre, módosításokra tesz javaslatot, amelyek kedvezőbbé, egyszerűbbé teszik a járulékfizetéssel kapcsolatos eljárásokat. A változások 2020. július elsején lépnek hatályba.    

A legfontosabb változások között említette, hogy az eddigi négy helyett egyetlen járulékot kell majd a munkavállalók után fizetni. Ezt az új egységes társadalombiztosítási járulékot 18,5 százalékban határozzák meg, amely megegyezik a jelenleg hatályos négy járulék összegével.    

Mint mondta, az új egységes járulék évi 7,5 milliárd forint megtakarítást jelenthet a vállalkozók számára, mert azt a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók. Ismertetése szerint a befizetési és a bevallási kötelezettség egyszerűsödik, ami 325 ezer munkáltatónál jelent érdemi időmegtakarítást.    

Emellett – folytatta – a javaslat mentesíti a nyugdíjas munkavállalókat a járulékfizetési kötelezettség alól, kedvezőbbé teszi a gyermeket nevelők számára a járulékkedvezmény igénybe vételét, pontosítja az egészségügyi szolgáltatási járulékra vonatkozó szabályokat, és olyan módosításokra is bevezet, amelyek a járulékrendszer működését igazságosabbá teszik, és kiszűrik a “potyautasokat”.    

Közölte: a javaslat szerint 2020. július 1-je után munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot szerezhetnek majd az őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók is. Emellett – emelte ki – szintén jövő júliustól minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség, ami átlagosan 14 százalékos jövedelem-emelkedést jelent az érintettek többsége számára. Hozzátette: a foglalkoztatót sem terhelné szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség, ha saját jogú nyugdíjast foglalkoztat. Így a munkát vállaló nyugdíjasok jövedelmét csak 15 százalékos szja terhelné, ami 13,5 milliárd forint megtakarítás jelent az érintettek számára és további 6 milliárdot hagy a munkáltatóknál – magyarázta.    

Elmondta: még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybe vétele, mert a jövőben a teljes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a kedvezmény. Ezzel 1 milliárd forintot hagyunk a családok kasszájában – jegyezte meg.    

Kitért arra is: az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban a javaslat pontosabb szabályokat tartalmaz a visszaélések és a potyautas magatartás kiszűrése érdekében. Így járulékfizetés nem teljesítése esetén, ha a tartozás meghaladja a havi járuléktétel háromszorosát, akkor a TAJ az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele kapcsán érvénytelenné válna, és térítésmentesen nem lehetne ellátást igénybe venni, míg a tartozást nem egyenlítik ki – mondta.    

Az államtitkár ezzel kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozta: a módosítások nem érintik azokat a biztosított embereket, akik munkaviszonyuk alapján válnak jogosulttá az ellátásokra, nem érintik továbbá a gyermekeket nevelőket, a kiskorúakat, a szociális alapon ellátásra jogosultakat és a sürgősségi ellátásra való jogosultságot sem.    

Izer Norbert szerint szintén a visszaélések indokolják azt a módosítást, miszerint a munkaviszonyban álló, biztosítottnak minősülők esetében a járulékot legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni.

Kovács Sándor, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: jelentős változásokat tartalmaz a javaslat a jelenleg hatályos járulékszabályozáshoz képest. Hozzátette: azért volt szükség a módosításokra, hogy a mostanáig széttöredezett szabályozást egységes, törvényi szintű rendszerbe foglalják. Rámutatott: a törvényjavaslat értelmében egy járuléknembe olvad össze a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási, 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási és a másfél százalékos munkaerő-piaci járulék. A biztosított által fizetett járulék új neve társadalombiztosítási járulék lesz, mértéke megegyezik a jelenlegi egyéni járulékok mértékével, azaz összesen 18,5 százalék lesz – mondta.    

A járulékok összevonásának köszönhetően jelentős adó- és adminisztrációs tehercsökkenés valósul meg, a több számlára való járulékfizetés helyett egy számlára történik majd ezek befizetése – közölte a fideszes politikus.    

További keresőtevékenység esetében nem merül fel járulékfizetési kötelezettség, ha azt nyugdíjas személy végzi, például közalkalmazotti, kormánytisztviselői, egyéni, vagy társasvállalkozó megbízásos jogviszony alapján – emelte ki a változások egyik pontját.   

A saját jogú nyugdíjas személy keresőtevékenysége esetén szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség sem merül fel – jegyezte meg. A Fidesz támogatja a javaslatot – mondta a fideszes politikus.

Van itt még más is

A parlament szintén pénteken folytatta a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalását.

 Az előterjesztőként felszólaló Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az általános vita kezdetén azt emelte ki: a javaslat illeszkedik a kormányzat adócsökkentést és -egyszerűsítést célzó politikájába, amelynek célja, hogy az uniós átlagnál legalább két százalékkal magasabb legyen a magyar gazdaság éves növekedése.    

Jövőre a cégek továbbra is az Európai Unió legalacsonyabb, kilenc százalékos mértékű társasági adójával számolhatnak, a gyermeket nevelő, legálisan dolgozó szülőknél pedig 380 milliárd forintot hagy a családi kedvezmény révén a kormány – jelentette ki.    

Hozzátette: a cél az is, hogy kiszámítható, stabil legyen a hazai adókörnyezet, ennek jegyében pedig a társasági és a személyi jövedelemadó rendszerét csupán jogharmonizációs és koherenciát teremtő pontokon érinti a javaslat.    

A vállalkozásokat tehermentesítő módosítások között említette, hogy a kormányzat mára minden polgárt mentesítettek az szja-bevallás terhe alól, a most tárgyalt javaslat elfogadása esetén 2021-től ugyanez lesz érvényes a vállalkozások áfa-bevallására is, valamint két ütemben bővíti a számlákkal kapcsolatos online adatszolgáltatási kötelezettséget.    

Utóbbiak kapcsán azt is megemlítette Izer Norbert, hogy az intézkedés a tisztességes vállalkozások védelme mellett a költségvetési bevételek emelését is szolgálja; példaként említette, hogy az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forinttal emelte a büdzsé bevételeit.

A módosító javaslatban nincsenek olyan adóintézkedések, amelyeknek érdemi hatásuk lenne a költségvetésre, ezen változtatásokat a büdzsével együtt fogadta el a Ház – emlékeztetett.    

Az iparűzési adó jelenleg kétszer akkora terhet jelent a vállalkozásoknak, mint a társasági adó – mutatott rá.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.