Folytatódik az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Nem kapott az új Néprajzi Múzeum építésének leállításával kapcsolatos megkeresést az intézmény, a beruházás az önkormányzati választás óta is zavartalanul folytatódik – mondta el Kemecsi Lajos főigazgató pénteken újságíróknak Budapesten.

Kemecsei elmondta, nem hangzott el olyan felvetés, hogy le kellene állítani a Néprajzi Múzeum leendő otthonának építését az Ötvenhatosok terén.

A főigazgató szerint a kivitelezés nagyon előrehaladott állapotban van, rövidesen elkészül a földfelszín alatti épületrész, ami a teljes múzeum mintegy kétharmadát teszi ki. Az épületet a tervek szerint 2021 végén adják át. Már idén elkészült azonban a Néprajzi Múzeum jövőbeli háttérbázisául szolgáló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahol jelenleg a raktártechnológia és gépészet beszerelése zajlik – fűzte hozzá.

Kemecsei hozzátette, a hatályos kormányhatározat szerint mostani, Kossuth téri otthonukat 2020 júniusáig kell átadniuk, de az ígéretek szerint ez a dátum rövidesen 2020 végére módosul.

A múlt héten Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter közös sajtótájékoztatóján Karácsony nem említette a Néprajzi Múzeumot a leállítandó projektek között. Azt kérte a kormánytól, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése érdemben eddig nem kezdődött meg. Nevesítette az Új Nemzeti Galériát, de a kitétel illik a Magyar Innováció Házára és a színházra is. Így ezek építését állíthatják le.

Hozzászólások lezárva.