Folytatódik a bérháború: hatalmas béremelést kérnek a győri Audi dolgozói

„Alapbéremelés tekintetében az előző bérmegállapodást alapul véve egy kombinált béremelést tartunk megfelelőnek. Ez alapvetően egy százalékos mértékű, de az alacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaink számára kedvezőbb garantált fix összegű alapbéremelést jelent” – írja az AHFSZ. Ami a részleteket illeti:

  • 2020. április 1-től 12 százalékos, de minimum 60 ezer forintos alapbéremelés
  • 2021. április 1-től 11 százalékos, de minimum 65 ezer forintos alapbéremelés

Öt év után emelkedik a lojalitási bónusz

A portfolio.hu forrása szerint az AHFSZ javaslata, hogy az alsó és felső sávhatárok is az alapbér emelések mértékével emelkedjenek. Lojalitás bónusz fejlesztéseként a szakszervezet javaslata, hogy az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 000 forintról induljon, majd ezt követően minden évben 3 000 forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege.

„A jubileumi bónusz értékének megőrzése csak az évenkénti indexálással lehetséges, ezért annak összegét szükségesnek látjuk megemelni minden évben a munkáltatóval közösen megegyezett mértékkel” – írja a szakszervezet.

Az alapbér és a VBK is emelkedne

A mozgóbér esetében a munkatársi visszajelzések is azt mutatják, hogy a korábbi alapbéresítést folytatni kell, ezért az AHFSZ javaslata, hogy a mozgóbérből további 4 százalék kerüljön alapbéresítésre.

A béremelés részeként az Audi Hungária Független Szakszervezete további két elemet emelne be az elkövetkezendő 2 évben, ami idén, illetve 2021-ben is egyaránt 200 ezer forintot jelentene.

A VBK, azaz a Választható Béren Kívüli juttatás mértékére a szakszervezet javaslata a következő:

  • 2021-es évre 460 ezer forint
  • 2022-es évre 510 ezer forint

A foglalkoztatási garancia a legfontosabb

„A foglalkoztatási garancia, mint csúcs prioritás szerepel a bérkövetelésben az AHFSZ részéről, hiszen munkatársaink hosszútávú foglalkoztatásának biztonsága elengedhetetlen. Az autóipart, illetve a Volkswagen Konszernt és ezen belül az Audi Hungariát érintő változások miatt, még a munkáltatónak is fontos küldetése kell, hogy legyen a vállalat jövőképességének megőrzése, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni” – írja a szakszervezet.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet szerint, a fenti követelés elfogadásával mind a munkatársaink elégedettsége, mind a vállalat gazdaságossága elérhető. A munkatársi jövedelmek attraktivitása, valamint szakembereink lojalitása hosszútávon megőrizhető a konszern más telephelyeihez történő bérfelzárkózás folytatásával. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30.

Az AHFSZ teljes anyaga elérhető a szakszervezet hivatalos Facebook-oldalán.

Nyitókép: Audi MediaCenter

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.