Földbirtokosok: szabályoznák a minimálisan örökölhető terület méretét?

Annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné azt – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke ma reggel az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: szabályozni kell továbbá a minimálisan örökölhető földterület méretét.

Négymillió földtulajdonos van Magyarországon, de csak 200 ezer gazdálkodik, és az 50 százalékuk bérli a földet. Az elmúlt 8 évben az öröklés miatt 619 ezer földrészlet keletkezett – ecsetelte Jakab István.

Közölte: a Magosz azt szeretné, hogy ne aprózódjanak el a birtokok, hiszen versenyképes művelésre van szükség. Ezért annak kellene örökölnie családon belül a földet, aki művelni szeretné.

A végrendelkezés sem oldja meg teljesen a helyzetet, hiszen a földet illetékmentesen lehet örökölni, azonban a gazdaság eszközeit már nem.

A szövetség szerint szabályozni kellene továbbá a minimálisan örökölhető földterület méretét, hiszen egy ponton túl már nem éri meg tovább aprózni az adott birtokot – tette hozzá.

Elmondta azt is, az Európai Unió legtöbb tagállamában van speciális öröklési szabályozás, Magyarországon azonban nincs ilyen.

Az előfizetéssel elérhető tartalmak között további cikkeket olvashat a témáról.

Válasszon csomagajánlataink közül:

Hozzászólások lezárva.