Fizetés nélküli szabadság: amikor kötelező kiadni, és amikor nem

Vannak esetek, amikor a munkáltató köteles engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló számára, más szituációkban szabad mérlegelésén múlik. Bárki kerülhet ugyanis olyan élethelyzetbe, amikor bár nem keresőképtelen, valamilyen oknál fogva mégsem tud huzamosabb ideig munkát végezni, például mert külföldre költözik az ideiglenesen ott dolgozó párjával, könyvet ír, tanulmányokat folytat, esetleg a harmadik világban önkénteskedik. Mivel a munkaviszonyát nem szeretné megszüntetni, megoldást számára a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nyújthat.

Kötelező esetek – kismama, kispapa, személyes ápolás, tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés

Mind az anya, mind az apa – akár egyidejűleg is – jogosult a gyermeke gondozása céljából a harmadik életévének betöltéséig fizetés nélküli szabadságra. A szabályozás rendkívül rugalmas: a munkáltató a dolgozó kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, és megszüntetni is kizárólag a munkavállaló nyilatkozata alapján van lehetőség. Ezen túlmenően a munkavállalónak a gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár a gyermek 10. életéve betöltéséig a gyes folyósításának (azaz, ha a szülő tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermekét saját háztartásában neveli) tartama alatt.

A jelentősége: a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt. Ha a fizetés nélküli szabadságot az anya és az apa is igénybe veszi, a felmondási védelem kizárólag az anyát illeti meg. Ugyanakkor ezen rendelkezés ritkán tölti be a rendeltetését, sőt, napjainkban anyagi okok miatt egyre több kismama kénytelen munkába állni a gyermek egy-másfél éves korában. Mindig ellenérvként hivatkoznak ilyenkor arra, hogy bezzeg nyugatabbra legfeljebb 8-24 hónap tartamú a fizetés nélküli szabadság tartama. Azt azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy azok a jóléti államok mással kompenzálnak (magasabb összegű alapbér, ellátás, egy hónap apaszabadság stb.).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen kötelességei vannak a fizetés nélküli szabadságáról munkába visszállni kívánó munkavállalónak, tovább milyen esetekben dönthet a munkáltató a fizetés nélküli szabadság engedélyezéséről!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.