Felújítják az Andrássy út egyik legszebb palotáját

A lap szerint a kivitelezéssel megbízott DVM Group decemberben vette át a munkaterületet és január első napjaiban hozzá is láttak a munkának. Két óriási daru már fel is állítottak az egykori bérház két sarkára, elsőként a tetőszerkezet bontásához kezdtek neki.

Az épület 2002 óta üresen áll, amikor a lakók után az épületből – 1949 óta ott működő – balettintézetet is kiköltöztették. Az épületen rendkívül nyomott áron, 220 millióért adott túl a terézvárosi önkormányzat 1997-ben. Azóta hatszor cserélt gazdát, 2007-ben már 7,5 milliárdot fizettek érte.

A felújítási munka feladatának nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a Népszava cikke szerint a tervezői munkában az építészektől kezdve a restaurátortól a szakmérnökökig 100-120 szakember vett részt. Csak a tervezés három és fél évig tartott.

Korábban már írtunk róla, hogy Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1886-ban átadott épület, amely a benne működő, a korabeli képekről ismert kávéházról kapta a nevét, 1993-ban került a VI. kerületi önkormányzathoz, négy évvel később pedig – néhány külföldi (offshore-stróman) cég után – előbb egy izraeli, majd egy portugál szállodaépítő befektetőhöz. Aztán nem történt semmi. Az állóvízbe 2013-ban dobott egy kavicsot Orbán Viktor, amikor Tarlós István főpolgármesternek egy közös buszozáson az épület előtt felvetette, szeretné visszaszerezni a portugáloktól, de ehhez a fővárosra is szüksége van: „kezdeményezzétek, hogy legyen egy ilyen törvény, és én csinálok egy olyat”.

A kisajátítás végül nem történt meg, de jött újabb tulajdonos, a katari QPR személyében, és egy újabb ígéret, megint csak egy luxusszálloda építéséről. 2017-ben pedig az újabb tranzakció, a vevő – egyben a jelenlegi tulajdonos – a Marriott lánchoz tartozó W Hotels Worldwide, amely azt ígérte, 2020-ra W Budapest néven nyit szállodát a palotában.

Hozzászólások lezárva.