Félszázalékos magyar GDP-visszaesést okozhat a rendezetlen brexit

A Morgan Stanley elemzői szerint az euróövezetben és emiatt a közép-európai EU-térségben mérhető gazdasági veszteségeket okozna a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnése – írja az MTI. A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének tanulmánya szerint a rendezetlen brexit a valutaunió GDP-jét 0,42 százalékkal, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok GDP-értékét átlagosan 0,47 százalékkal csökkentheti a következő egy évben ahhoz a szinthez képest, amelyet e két régió különben elérhetne.

A ház szerint a megállapodásos brit kilépés sem járna gazdasági veszteségek nélkül. A Morgan Stanley forgatókönyve azzal számol, hogy rendezett brexit esetén az euróövezet GDP-értéke 0,2 százalékkal, a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok hazai összterméke átlagosan 0,22 százalékkal lenne alacsonyabb egy év múlva, mint brexit nélkül.

A megállapodás nélküli brexitre az EU-gazdaságok közül Írország lenne a legérzékenyebb, 1,43 százalékos éves távlatra kivetített potenciális GDP-veszteséggel. A Morgan Stanley Hollandiában, 0,66 százalékos, Csehországban 0,61 százalékos, Lengyelországban és Németországban egyaránt 0,50 százalékos,

Magyarországon ennél néhány tized százalékponttal kisebb GDP-veszteséggel számol (az MTI összefoglalójában nem szerepel a magyarországi becslés pontos mértéke).

A ház londoni elemzői szerint nem meglepő, hogy több közép- és kelet-európai EU-gazdaságot Németországhoz hasonló gazdasági veszteségek érnék, tekintettel arra, hogy ezek nagyon nyitott gazdaságok, és jelentős mértékben integrálódtak az európai feldolgozóipari beszállítói láncolatokba.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi tanulmányában szintén arra jutott, hogy számításai szerint Magyarország, Szlovákia és Csehország hazai összterméke megállapodás nélküli brexit esetén a 2019–2020-as időszakban átlagosan 0,3-0,5 százalékponttal lassabban növekedne.

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.