Feloldotta a kötvényvásárlási limitjét a jegybank

Feloldotta az eredetileg 33 százalékos, majd 50 százalékosra emelet kötvénysorozatonkénti limitet állampapírvásárlási programjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki a monetáris tanács közleményéből. A limitet eredetileg azért határozta meg a jegybank, hogy egy-egy sorozatban ne legyen domináns szereplő.

A feloldásra azért kerülhetett sor, mert a hozamgörbe hosszú oldalán található, legalább 10 éves hátralévő futamidejű kötvénysorozatoknál a jegybanki tulajdonhányad megközelítette az 50 százalékot.

A módosítás nem érinti a heti vásárlási mennyiségeket, csak a vásárlások szerkezetét befolyásolja, így az MNB monetáris politikai irányultsága változatlan marad.

Az MNB az egyes állampapírpiaci szegmensekben végrehajtott lépéseit piaci stabilitási szempontok figyelembevételével hajtja végre – írták közleményükben. Az intézkedés által tovább nő a program rugalmassága, és tovább javul az állampapír-vásárlások hatékonysága. Az MNB az állampapír-vásárlási programot tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni.

Fotó: Fotó: MW/Szabó Miklós

Az MNB koronavírus-járvány kitörése után elindított állampapír-vásárlási programja folyamatosan erősítette a monetáris transzmisszió hatékonyságát és sikeresen hozzájárult az állampapírpiac stabil likviditási helyzetének fenntartásához.

A program indulása óta eddig közel 1500 milliárd forinttal nőtt az MNB mérlegében lévő állampapírok állománya.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma és a fejlett gazdaságokban erősödő reflációs kockázatok az elmúlt időszakban a pénzpiacokon hozamemelkedést és fokozódó volatilitást okoztak. A Magyar Nemzeti Bank célja a gyorsan változó környezetben is a monetáris transzmisszió hatékonyságának megőrzése, valamint az állampapírpiac stabilitásának és likviditási helyzetének támogatása – hangsúlyozta a közlemény.

Hozzászólások lezárva.