Felmérés a Babaváró hitelről

Ezt a reprezentatív felmérést a Babaváró hitelről 2048 internetező részvételével még március 3-a és 11-e között végezte el a Gemius, Lássuk a felmérés legérdekesebb eredményeit.

Első kérdésként arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire vonzó egy átlagos magyar felnőttnek, ha 10 milliós, szabad felhasználású, ráadásul kamatmentes és feltétel nélküli hitelről lenne szó 20 évre. Az ilyen hitelt az internetezők 37%-a fel is venné. 58% azok aránya, akik egy ilyen hitelt, ha jogosultak lennének rá, valamilyen lakáscélra használnának fel, több mint egynegyed a befektetők és kevesebb mint egytized a hitelkiváltók aránya.

Ismert családtámogatási formáról van szó, hiszen a megkérdezettek 89%-a hallott már a babaváró hitelről, csak a CSOK előzi meg ismertségben a maga 92%-ával. Egy dologban azonban élen jár a babaváró hitel: 7%-os arányban erről mondták a legtöbben azt, hogy igénybe szeretnék venni (a CSOK 2015 óta elérhető, ez magyarázhatja, hogy a második helyre szorult). Érdekesség, hogy az újautó-támogatás a CSOK (31%) és a babaváró hitel (23%) után a harmadik legismertebb családtámogatási forma (15% tájékozott róla), de ezt tartják a legkevesebben (3%) a legjobb családtámogatási intézkedésnek.

összes válaszadó 92%-a egyébként még egyik családtámogatás sem vette igénybe, és 47%-nak a babaváró hitelről sincs elég információja ahhoz, hogy véleményt alkosson róla. Hízelgő viszont a termékre nézve, hogy csak 10% ítéli igazságtalannak. Úgy tűnik, minél jobban ismeri valaki a babaváró hitelt, annál jobb a véleménye róla: ismerői 77%-ban egyértelműen pozitív véleményt alkottak róla. 10-ből 6-an nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nem vagy alig ismerik a babaváró hitel feltételeit, a 41 évnél fiatalabb 931 válaszadó között viszont jól mérhető volt azok aránya, akiket motivál a hitel a gyermekvállalásban: 20% az „inkább ösztönöz”, 4% a „nagyon ösztönöz” válaszra kattintott.

Amikor konkrétan kérdeztek rá a babaváró hitel feltételeire, akkor kiderült, hogy a teljes népességben elenyésző, mintegy 5% lehet azok aránya, akik a konstrukció minden feltételével tisztában vannak. A legismertebb tulajdonság a teljes tartozáselengedés 3 új gyermek esetén, a legkevésbé ismert pedig az, hogy a legtöbb banknál nincs felhasználási célra vonatkozó korlátozás. Ami a törlesztőrészletet illeti, 45% válaszolta meg helyesen, hogy az induló havi teher egy 10 milliós és 20 éves babaváró hitel esetében 40 és 60 ezer forint között van, ugyanennyien 40 ezer forintnál kisebb törlesztőrészletet feltételeztek az első 5 évben.

babaváró hitel gyengeségeiről azokat kérdeztük meg, akik saját válaszuk szerint legalább közepesen jól ismerik a terméket. A legtöbben azt jelölték meg hátránynak, hogy kiszámíthatatlan, 5 év múltán mi történik (ez persze akkor van így, ha nem jön a baba), de sokan kifogásolták azt is, hogy csak házaspárok, illetve hitelképes párok élhetnek vele. A házassági feltételt kifogásolók között a fővárosiak és a megyeszékhelyen élők voltak felülreprezentálva.

Aztán azt az 56 főt is megkérdezte a felmérés, akik már felvették a babaváró hitelt. Kiderült: 56% vette igénybe elsősorban valamilyen lakáscélra, 24% pedig befektetésre, ami összhangban van a teljes népesség attitűdjével. Magasabb viszont a hitelkiváltást és az autóvásárlást választók aránya. Érdekesség, hogy a befektetők 60%-a a MÁP+, 9%-a a PMÁP lakossági állampapírt választotta. A bankoknál tapasztalt jelenséggel jól összecseng, hogy a válaszadók 32%-ánál már meg is érkezett a hitelfelvétel óta a baba, 17%-nál pedig 12 hétnél idősebb magzatról van szó, vagyis a hitelfelvevők csaknem fele már élni tud(ott) a 3 évre szóló törlesztés-felfüggesztés lehetőségével. A válaszadók 41%-a 5 éven belül számít arra, hogy babája érkezik, ezek 64%-a nem tart attól, hogy nem születik gyermeke, 31%-uk kicsit igen, 6%-uk viszont nagyon.

Érdekes, mit tennének a babaváró hitel felvevői, ha nem születne gyermekük 5 éven belül. 35% azt mondta, egy alacsonyabb kamatozású hitelből majd végtörleszti a babaváró hitelt, 31% tovább törlesztene a magasabb kamatozással, 18%-nak nincs elképzelése (elismeri, hogy törlesztési nehézségbe kerülhet), 15% pedig az erre az esetre megképzett befektetéséből tervez végtörleszteni.

Hízelgő egyébként a bankokra nézve, hogy a hitelfelvevők 79%-ának nem volt nehézsége a hitelfelvétellel, 56% pedig úgy vette fel a hitelt, hogy nem egy másik, tervezett hitelfelvételt helyettesített vagy egészített ki vele. Rajtuk kívül 28% lakáshitel helyett, 8% pedig lakáshitel mellett vette fel a babavárót.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.