Felgyorsítják Szijjártóék a Budapest–Belgrád-vasútvonal előkészítését

A kínai támogatással készülő Budapest–Belgrád-vasútvonal építésének kivitelezési szerződése abban az esetben lép hatályba, ha megkötötték a hitelmegállapodást, ezért felgyorsítják a vasútvonal a hitelszerződésről szóló tárgyalásokat a Pénzügyminisztérium és a kínai Exim Bank között – erről Szijjártó Péter és Vang Ji kínai külügyminiszter állapodott meg New Yorkban helyi idő szerint hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter megbeszélését követően elmondta: az ENSZ-en belüli együttműködés keretében megerősítették azt a megállapodást, amelynek értelmében Kína támogatja Magyarország tagságát az UNESCO végrehajtó tanácsában, Magyarország pedig támogatja Kína tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Szijjártó Péter a találkozón megerősítette, hogy Magyarország továbbra is zászlóshajója kíván lenni a Kína és a közép-, illetve kelet-európai országok közötti együttműködésnek.

Megerősítették azt a közös törekvést is, hogy kínai egyetem jöjjön létre Magyarországon.

Szijjártó Péter kitért az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusra is.

“Abban bízunk, hogy az Európai Unión kívüli két legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az Egyesült Államok és Kína a kölcsönösség talaján állva tudja rendezni a jelenleg fennálló vitás kérdéseket vámok, szigorítások bevezetése nélkül” – mondta Szijjártó.

Hozzászólások lezárva.