Felfoghatatlan összeget buknak az autósok azzal, hogy a kormány nem csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját

Arról ír a szombati Népszava, hogy számításaik szerint 2011 és 2018 között összesen 665 milliárd forintot vett ki az autósok zsebéből a Fidesz-KDNP-kormány azzal, hogy nem csökkentette az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmát az unió által engedélyezett legalsó szintre.

Mára azonban kényszerpályára került a kormány, a csökkentésről álmodni sem érdemes, ugyanis a két termék unió által engedélyezett, euróban meghatározott legalacsonyabb adószintje ugyanis a forintgyengülés miatt beérte, sőt néhány fillérrel alighanem meg is haladja a hazai jövedékiadó-szintet.

A forint sorra dönti a negatív rekordokat (pénteken 336 forint volt egyetlen euró), a mélyrepülés tehát nem csak az olajáron, hanem az adón keresztül is emelési nyomást fejt ki az üzemanyagárakra – írja a lap.

A Népszava szerint a Pénzügyminisztérium illetékes tárcaként azt állítja ugyanakkor, emiatt nem kell növelni az adót. Kérdés, mit szól ehhez az EU.

Emlékezetes, a Fidesz ellenzékből még rendszeresen követelte az üzemanyagok adószintjének az unió által megengedett legalacsonyabb szintre csökkentését. 2010 óta azonban, mióta kormányon van Orbán Viktor és miniszterei, nem csökkentették a vonatkozó adóterhet.

Az átlag 391 forinton álló benzinen jelenleg 120, a mintegy 417 forintért mért gázolajon pedig 110,35 forint a literenkénti jövedéki adó. Az áfa ezen plusz 32, illetve 30 forint.

Hozzászólások lezárva.