Felesleges adminisztrációt hoz a kormány terve – bosszankodnak a könyvelők

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében arra figyelmeztet, hogy az 1 százalékos iparűzési adó többlet adminisztrációt jelenthet.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Mint írják, az MKOE még 2020 december végén kérte meg a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1 százalékos iparűzési adó bejelentési logikáját, ezért a következő javaslatot tették:

Ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük, vagy a mérlegfőösszegük!

A megkeresésünket arra alapoztuk, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint csupán 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon – áll a közleményben.

A NAV várhatóan 2021.02.25-én (hétfőn) jelenteti meg a bejelentési nyomtatványt, ami visszafordíthatatlanul beindítja az adminisztrációs turbulenciát, súlyos terheket róva a könyvelőkre. Az 1 százalékos iparűzési adó érdekében a 2021.03.16-án esedékes adóelőleg csökkentésére beadott bejelentések éppen a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb vállalkozásoknál maradhatnak el, ami elfogadhatatlan – fogalmaz a Ruzsin Zsolt MKOE alelnök által jegyzett közlemény. A felesleges bürokrácia elkerülése érdekében kérjük, hogy a 639/2020. (XII. 22.) Kormány rendelet kerüljön módosításra – zárul a dokumentum.

Hozzászólások lezárva.