Felcsúti kapcsolatokkal büszkélkedő cég szerezte meg az ország legjobb kőbányáját

Az egerbaktai bányában lehet kitermelni Magyarország legjobb kövét – a szakma vélekedését a helyi lakosok is felcsillanó szemmel osztják. A bánya tulajdonosa a közelmúltig a Colas Északkő Kft. volt, de alig használták, csak alkalmanként, kevés követ termeltek ki itt. A bányajogot azonban nemrég megszerezte egy Zekko Invest Zrt. nevű cég. A változás nyilvános a Bányászati Szolgálat adatbázisában, de a kerítésen még a Colas logója díszeleg. Az új tulajdonos pár alkalommal már járt a területen, a lakosokat azonban nem tájékoztatta a terveiről.

A faluban évek óta keringenek pletykák, volt már szó olasz befektetőkről, sőt Mészáros Lőrincről is – igaz, 2019 Magyarországán az átlagembereknek hogy, hogy nem, szinte minden üzlet kapcsán a felcsúti dollármilliárdos és miniszterelnöki jóbarát neve jut eszébe. Az új tulajdonos ráadásul még az önkormányzattal sem vette fel a kapcsolatot – tudta meg a HVG Varga Tibor polgármestertől, aki maga is „meglepődve”, nem hivatalos csatornákon keresztül értesült a változásról. Információk híján a település vezetője nem akar véleményt mondani az ügyletről. Mivel papíron működő bányaüzemről van szó, az új tulajdonos nyilván azt csinál vele, amit akar, de „nem szokott jóra vezetni a lakosság kihagyása” – jegyzi meg azért Varga.

A Zekko és a Colas sem válaszolt a HVG kérdéseire.

A Zekkóról nem sokat lehet tudni, a vállalatot ugyanis csak szeptember elején jegyezték be, elődje egy ugyanilyen nevű kft. volt, aminek 2018-ban mindössze 6 millió forint árbevétele volt. Tulajdonosának, Tóth Tamásnak a másik cége, a GTR Zrt. azonban üstökösként robbant be a kőbizniszbe. A 2017 végén gründolt vállalkozás tavaly máris 380 millió forint bevételt tudott összehozni. A GTR idén ősszel megnyerte a MÁV egyik, kőkeverék beszerzésére kiírt közbeszerzését, ebben alvállalkozója egy, a miniszterelnök apja, Orbán Győző környezetéhez tartozó cég, a NAKK Zrt. volt. Sőt első körben még Orbán Győző bányacége, a Dolomit Kft. szerepelt alvállalkozójaként, annak helyét csak később vette át a NAKK.

A HVG iparági információi szerint Tóth Tamás előszeretettel hivatkozik az Orbán Győzővel fennálló jó kapcsolatára – hogy megalapozottan-e, azt csak a miniszterelnök apja tudja. Tóth állítólag a Colas Északkő vezetőivel is jóban van, a GTR elindítása óta több megrendelést teljesített (például Debrecenben, a BMW épülő gyárához) a Colastól vásárolt kövekkel. Annyi biztos, hogy a Zekko nemcsak az egerbaktai üzem bányajogát szerezte meg most a Colastól, hanem még az egertihamériét és a kesztölciét is. Utóbbi sem üzemel jelenleg, de itt – Egerbaktával szemben – könnyen újra lehet kezdeni a kitermelést.

A következő években egyetlen nagy, sok követ igénylő beruházás lesz, a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása és bővítése – oda két év alatt elkel majd úgy 3 millió tonna. De egyelőre nem tudni, mikor kezdődik a beruházás, ha egyáltalán bármikor.

A teljes cikk a HVG hetilap Gazdaság rovatában és a hvg360-on olvasható.

Hozzászólások lezárva.