FED kamatdöntés, spanyol munkanélküliség, német GDP – a hét piacmozgató eseményei

PR, Trend FM, 2021. január 30., 18:18

Nem változtatott az irányadó kamatadón a FED, továbbra is fennáll a március óta bejelentett 0-0,25 százalék. A döntés hátterében az Egyesült Államok gazdasági kilábalása áll, ami miatt szükség van minden lehetséges támogatóeszközre. 4 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság negyedik negyedéves teljesítménye évesített alapon, míg éves szinten 3,5 százalékos volt a visszaesés. 16,54 százalékkal nőtt a munkanélküliség 2020-ban az előző évhez viszonyítva Spanyolországban – tette közzé a spanyol statisztikai hivatal a héten. Ennek hátterében a koronavírus miatti korlátozó intézkedések állnak: több termelőágazat ideiglenesen leállt, három hónapra bezártak a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek, és lakáselhagyási kikötés is életbe lépett. A német statisztikai hivatal közzétette a negyedik negyedéves német GDP-adatot, minimálisan túlteljesítve az előzetes várakozásokat, 0,1 százalékkal tudott növekedni a német GDP a negyedik negyedévben tavaly. Március 1-ig meghosszabbodnak a jelenlegi szabályok és korlátozások – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését és elősegíteni a visszaszorítását, de oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne.

Kulcsszinten billegő forint

Míg hétfőn bíztató helyen állt a forint az euróval szemben, 357,76-on, kedden zuhanásnak indult és 359,65-höz közelített. Szerdán megsimította a 360-as szintet, 360,69-el. Csütörtökön viszont tartotta magát és 358,90-el zárta a napot, amihez pénteken is ragaszkodik, 358,07-el.

EUR/USD grafikon is enyhe mozgást láthatunk a héten. Hét elején 2,2145-ös szinten billegett az árfolyam, majd szerdán 2,2104-re csökkent. Pénteken 1,2136-on áll a ráta.

Az USD/HUF árfolyam nagyot hullámzott a héten, még hétfőn 294,58-on indult, szerdára 298,00-ra állt be, de pénteken visszatért a 294,94-es szinthez.

Hullámvasút a tőzsdéken

Európában a rossz kezdés után, pluszban tudták zárni a napot az indexek, de Amerikában sem teljesítettek rosszul, a kedvező negyedéves GDP adat hírére reagálva. Az ázsiai tőzsdéken ezzel szemben rossz hangulat uralkodik.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten

Hozzászólások lezárva.