Ezt a négy kérdést tedd fel magadnak, hogy leküzdd a halogatást

Képzeld el azt, hogy néhány napi tevékenységtől egészségesebb, gazdagabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Nem kell lemondanod semmiről, a szakmai és a magánéleted pedig számos ponton javulni fog. Mit tegyél? Ugyanazt, mint eddig, csak éppen időben.

A halogatás sokunknak jelenti a pozitív változás legfőbb hátráltatóját. A krónikus halogatók kevésbé vannak állandó foglalkoztatásban, kevésbé vigyáznak az egészségükre edzéssel és sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, köszönhetően a folyamatos munkakerülésnek. Hosszú távon mindez nagy kockázatot jelentenek a krónikus betegségek kialakulásában.

De ennek nem kell így lennie. Jason Wessel PhD-hallgató kifejlesztett egy olyan visszacsatolási rendszert, amivel eljuthatunk a probléma pszichológiai gyökereihez. Kérdezd meg magadtól ezt a négy kérdést rendszeresen, így idővel könnyebb lesz ellenállni a most oly csábító elterelő hadműveleteknek. Wessel elmélete a halogatás négy összefüggő okát használja fel a módszerben, erről a BBC írt hosszabban.

Az első az elvárás: hajlamosak vagyunk alulbecsülni az alkalmasságunkat a feladatra, ez pedig kihat a motivációnkra is. A második az időérzékenység, ami miatt rosszul mérjük föl az időbeosztásunkat, és hogy az hogyan hat a későbbiekben a feladat elvégzésére. A harmadik, hogy

elfelejtjük értékelni, milyen hasznos időben végezni a feladattal, inkább a pillanatnyi élvezeteket részesítjük előnyben a hosszú távú haszon a helyett,

a negyedik pedig a “metakogníció”, azaz az önismeret, a tudatunk analitikus elemzése, amit életre keltve könnyebb a jó úton tartani magunkat.

Wessel négy kérdésbe sűrítette a fenti négy alapelv kezelését, amelyeket magunktól megkérdezve könnyebb lehet a halogatás kezelése.

  1. Hogyan végezné el ezt a feladatot egy sikeres ember?
     2. Hogy éreznéd magad, ha nem végeznéd el az elvárt feladatot?
     3. Mi az azonnali következő lépés, amit meg kell tenned?
     4. Ha egy dolgot megtehetnél, hogy időben elvégezd a feladatot, mi lenne az?

Egy egyetemi környezetben le is tesztelték a módszert száz hallgatón, akik egy olyan leadási határidő közelében kezdték használni a módszert, ami az év végi jegyük harmadát tette ki. Hogy mérjék a folyamatot, sms-ekkel kérték tőlük, hogy pontozzák a hatékonyságát 1-től 100 százalékig és reflektáljanak magukban a fenti négy kérdésre két héten keresztül.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kérdésekre rendszeresen válaszolók jobban tudták tartani magukat az időbeosztáshoz ahelyett, hogy halogatni kezdtek volna.

Ugyanakkor a hatás nem volt azonnali, a visszacsatolási pontokat többször is át kellett gondolniuk a diákoknak, mielőtt aktívan tenni kezdtek volna.

Wessel korábban egy appot is fejlesztett a módszer implementálásához, ami az egészséges étrend betartásában segített. A négykérdéses módszer tehát nemcsak a halogatás leküzdésében, hanem egy fegyelmezetebb és hatékonyabb életvitel betartásában is segíthet, ha naponta egyszer megállunk és feltesszük magunknak a kérdéseket. A kulcs, hogy folyamatosan verbalizáld a céljaidat és megvizsgáld, elég előre raktad-e őket a prioritási listádon.

Borítókép: Avi Naim // Unsplash

Hozzászólások lezárva.