Ezért nem lázadnak a finn vendéglősök

A finn kormány úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a vendéglátóipari egységekre vonatkozó járványügyi szabályokat, amelyek eredetileg február végéig lettek volna érvényben. A finn éttermesek azonban nem vonulnak az utcára tiltakozni, a szakmai szövetségük pedig elfogadta a döntést.

Persze mindez azért nem csoda, mert sok más országgal ellentétben Finnországban nem zárták be az éttermeket és a bárokat, csak korlátozták a működési feltételeiket.

A finn megközelítés központi eleme a regionalitás, a szabályokat attól függően határozzák meg, hogy az egyes régiókban milyenek a járvány aktuális adatai. Pontosabban azt nézik, hogy a járvány milyen fázisban van: stagnál, felfutás előtt áll vagy éppen gyors felfutásban van. És persze lényeges, hogy ezt egy alacsony bázishoz viszonyítva kell érteni, ahogy mutatja a járvány miatti finn halálozási görbe a visegrádi országgal összevetve.

A finn rendszer alapvetően a nyitva tartás, az alkoholárusítás és a kapacitáskihasználás hármas egységére épül, ezeket változtatja az egyes régiókban. Helsinkiben és a hozzá tartozó régióban (Uusimaa) például az éttermek reggel 7 és este 22 óra között szolgálhatnak fel alkoholt, de hajnali 5 és este 23 óra között nyitva lehetnek. További korlátozás számukra, hogy csak ülőhelyeken lehet a vendégeket kiszolgálni, és egyszerre nem lehet 50 százaléknál több a férőhely-kihasználtság.

A hétköznapi gyakorlatban ez egyszerűen azt jelenti, hogy a székek felét ki kellett venni, és nem lehet állva fogyasztani semmit.

Vannak azonban olyan egységek, amelyekre más nyitva tartási idők és kapacitáskorlátok vonatkoznak, van olyan étterem, amely éjfélig is nyitva tarthat, és olyan is, amely 75 százalékban ültethet vendégeket.

A vendéglátósok érdekképviseleti szövetségének vezetője magyar szemmel nézve egészen furcsán enyhe kommentárt fűzött a döntéshez. Timo Lappi a közszolgálati hírügynökségnek ezt mondta:

Természetesen reméltük, hogy a korlátozásokat fel lehet oldani, de ebben a helyzetben a kormány minden bizonnyal alaposan megvizsgálta az éttermek és alkalmazottak nehéz gazdasági helyzetét, és figyelembe vette azt is, hogy az éttermekben milyen jó munkát végeztek a szabályok betartásában. Ahhoz képest, hogy világjárvány van, és más európai országokban milyenek a szabályok, meg lehetünk elégedve.

Persze a finn éttermesek sem tapsolnak örömükben, hiszen a korlátozások miatt így is nehéz helyzetben van a szektor, és nem győzik hangsúlyozni, hogy az éttermek bezárása tönkre is tenné őket.

A finn megoldással szembeni legfőbb kritika az, hogy a rendszer bonyolult, sőt néha még a helyiek számára is követhetetlen, illetve vigyázni kell arra, hogy a szomszédos régiók közötti „éttermi turizmus” ne harapózzon el.

Ráadásul a következő hetekben Lappföldön kezdődik a síelési főszezon, az iskolákban is síszünet lesz, és ilyenkor a belföldi turizmus nagyon megugrik. Idén azonban ezt a helyzetet úgy kellene kezelni, hogy az éttermesek se essenek el a szezonális bevételtől, de a járvány se szabaduljon el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Világ bezárás étterem finnország járvány korlátozás Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.