Ezek a legérdekesebb chatbotok

Már biztosan nem ússzuk meg, hogy fogyasztóként egyre inkább gépekkel kommunikáljunk az ügyfélszolgálatokon, vevőszolgálatokon. Mindezt nem csak az értékesítő cégek hatékonyságra való törekvése, de a mesterséges intelligencia hihetetlen rohamtempóban történő fejlődése is húzza előre. A RowanHill Digital segítségével egy szubjektivitást nem nélkülöző válogatással megnéztük, melyek most a világ legérdekesebb chatbotjai.

Nemrég készítettünk egy interjút a RowanHill Digital szakértőjével (mely itt olvasható: 1, 2). A csapatuk segítségével most arra vállalkoztunk, hogy bemutassunk néhány gyakorlati alkalmazást is a világ chatbot “társadalmából”.

Egy jó chatbot bizony nem csak szimplán célirányos válaszokat ad, hanem egyre személyre szabottakat is. Az AImultiple.com szerint a kínai XiaoIce a Microsoft legnagyobb chatbot sikertörténete, egyben a technikailag legfejlettebb robotja. 2014 júliusában indult el nagy kínai közösségi média platformokon, s egy ekkora piacon talán nem is csoda, hogy 3 hónapon belül már félmilliárd beszélgetésnél járt, 850 ezernél is több követővel és a kínai Weibo legfontosabb influencereként jegyzik. Egy átlagember havonta több mint 60 alkalommal beszél vele, és bizony átlagosan 10 percig nem tűnik fel a chatelőnek, hogy egy robottal beszélget.

A XiaoIce legfőbb erénye, hogy alaposan kimunkálták a hanghordozását, hangképzését, így a lehető legtermészetesebb lett, ráadásul mindezt nem is angolul, hanem mandarin nyelven. A Microsoft a bot képességeit több mint 7 millió beszélgetésből állította össze, és egyáltalán nem tűnik izzadtságszagúnak. A robot ráadásul nem csak a szövegösszefüggésekkel, de a képekkel is elboldogul. A sztori kevésbé sikeres része, hogy a bot nem volt felkészítve a cenzúrára, így a kínai kommunista párt ellen is képes volt állást foglalni, vagy kimondani azt, hogy a kínai álom az Egyesült Államokba költözik. Mindez jól mutatja, milyen szélsőséges elvárásoknak kell megfelelniük a chatbotoknak.

Profit orientált cégként nehéz elképzelni, hogy olyan chatbot is létezik, amely egyszerűen csak szórakoztatni akar minket, pedig pontosan ezt teszi a mesterséges intelligencia fejlődésének hajnalán, 2005-ben alapított Mitsuku, mely 2013-ban és 2016-ban elnyerte a Loebner-díjat. Ezt a díjat a chatbotoknak az emberi képességeik alapján ítélik oda.

Az Amazon, a világ egyik legértékesebb vállalatáé az egyik legértékesebb chatbot a világon, hiszen 30 milliónál is több eladással büszkélkedhet. Az Alexa nevű robot bizonyítja, hogy a hang fontos szerepet játszik az e-kereskedelemben. A robotot 30 ezernél is többféle képességgel ruházták fel megalkotói, így a világon jelenleg a legképzettebb ilyen gépezetnek számít. Nem csak vásárolni segít, de zenét hallgatni is, sőt kompletten levezényel közvélemény-kutatásokat, de még akár karaoke-zásra is képes rábírni beszélgetőtársát.

Az x.Ai Amy nevű chatbotja már odáig jutott, hogy virágot és csokoládét kapott az emberektől, akik pontosan tudták, hogy ő egy robot. A 2014-ben elindított digitális asszisztens már több mint 1 millió találkozót szervezett meg egymaga.

Önállóan készít jelentéseket, sőt akár sajtókész cikkeket adatokból a Wordsmith. Fejlesztő cége, az Automated Insight elboldogul az Excel vagy Word alapú adatokkal és eredményeket közlő jelentések mellett személyre szabott tervek készítésére is képes, mint például heti edzéstervek.

Hazánkban is ismert a nyelvtanító Duolingo robotja, mely 150 millió felhasználóját arra ösztönzi, hogy ha már mások előtt nem is szeret hibázni, legalább előtte ne szégyellje magát. Annak ellenére, hogy a robotok a valós életben is hamarosan átveszik majd a tolmácsok szerepét a kisebb hétköznapi kommunikációk során, a Duolingo jó példa arra, hogy magában a nyelvtanulásban is izgalmas jövő vár a kommunikációs robotokra.

Akik kis- vagy középvállalkozóként szeretnének kipróbálni egy chatbotot, nincs más dolguk, mint beintegrálniuk a Chatfuel-t. Ez egy bot-készítő alkalmazás a Facebook Messenger számára, mégsincs szükség hozzá kódolási ismeretekre, és a platform ingyenes verziója szinte bármely szolgáltatáshoz képes hozzáférést biztosítani akár 5000 előfizető számára is, bár a felhasználók látni fogják a Chatfuel márkanevet a bottal való társalgás során.

Hasonlóra vállalkozik a ChatterOn is, mely egyenesen azt ígéri, hogy öt perc alatt elkészíti a robotot bárki vállalkozásához egy testreszabásban segítő varázsló segítségével. A gépezet havi 15 ezer üzenetig ingyenes, afelett üzenetenként 0,1 cent az ára, azaz körülbelül 0,3 Forint.

Természetesen még számtalan chatbot létezik szerte a weben, melyek egy-egy szegmens igényeit szolgálják ki attól függően, hogy a botot üzemeltető cég milyen profilban utazik. Manapság a robotok már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, így hazánkban is egyre több weboldalon találkozhatunk velük. Itthon a legismertebb ilyen robot valószínűleg a Magyar Telekom 2018-ban munkába állt, Vanda névre hallgató virtuális asszisztense, mely a “Legjobb Ügyfélélmény Projekt Díj” elismerést is azonnal megkapta a Develor Tanácsadó Zrt. pályázatán, rögtön az indulását követően.

Hozzászólások lezárva.