Ez várhat a forintra, az OTP-re, a Molra – hova érdemes az idén befektetni?

Magyarországon jelentős gazdasági felpattanás kísérheti az átoltottsági arány növekedését, de a forint ebből keveset érezhet: év végére a újra a rekordszint közelébe gyengülhet. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint a járvány végét és Biden elnökségét óriási kérdőjelek kísérik, ennek ellenére kiválogattak néhány részvényt, amire érdemes az idén figyelni.  

Ugyan tavaly ősszel azt reméltük, hogy az Equilor Befektetési Zrt. szokásos, évindító sajtóreggelijét már élőben tartjuk, a valóság ránk cáfolt. A brókerek azonban bizakodnak, hogy a tavaszi sajtóeseményt nyílt téren, élőben is megtarthatjuk, sőt, őszre már valószínűsítik, hogy zárt térben is összeülhetünk. S ehhez még nem is kell elérni a kutatók által vágyott 60 százalékot, szerintük elég, ha a veszélyeztetett korcsoportban meghaladjuk a szükséges szintet, a 30-as, 40-es, aktív korosztályban akár alatta is maradhatunk a 60 százaléknak.

Mindenesetre a nyitás óriási megkönnyebbülés lenne: az államháztartási hiány, a fogyasztás, a GDP-növekedés és a forint is megszenvedte az elmúlt egy évet. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője egyértelműen felpattanást vár a nyitás után főleg a turizmus és a fogyasztás újraindulása miatt. Az azonban nem egyértelmű, hogy az elszabaduló államháztartási hiányt mennyire lehet konszolidálni, ráadásul látszanak már potenciális inflációs folyamatok is.

Az Equilor hazai makrogazdasági prognózisa

Nos, a forint ebből a sok pozitívumból keveset érezhet. A hazai deviza a ciklikusság szabályait megcáfolva bő 10 éve trendszerűen gyengül, az Equilor elemzői kevés esélyt látnak, hogy ez megforduljon. A Magyar Nemzeti Bank betéti kamatemelése visszarángatta kicsit tavaly az euróval szembeni árfolyamot, és jelenleg is van tér az átmeneti erősödésre.

Az idei első félévben kicsit talán erősödhet az euróval szembeni 355-365 közti sávból, de év végére arra számítanak, hogy megint a rekordszint közelébe gyengülhet.

Az euró-forint keresztárfolyam azonban az idén jóval stabilabb lehet, mint az eddigi években volt.

Az Equilor fontosabb árfolyam-prognózisai.

Jó év várhat a hazai blue chipekre

A hazai tőkepiacon a blue chipekre jó év várhat. Az OTP Török szerint „ismét régi fényében ragyoghat”, új akvizíciókat jelenthetnek be, ráadásul megint belengette a bank, hogy dupla osztalékot fizetnek, ha a szabályozó megengedi. Kérdés, mi történik a bank lakossági hitelportfóliójával, ha véget ér a törlesztési moratórium, de a cég jelentős céltartalékot képzett, nem érhetik váratlan dolgok.

A Richter árfolyama nagyot durrant tavaly, csúcsra pörgött az árfolyam. Ugyanakkor a Vraylar miatt jelentős felértékelődés várhat a cégre, valamint hangsúlyos, hogy a gyógyszervállalat még mindig alulértékelt:

mindössze 12,9-es P/E (árfolyam arányos nyereség) értékeltségi mutatója van, amit a régiós versenytársakhoz képest alacsony.

A Mol is alulértékelt, 1,22-es P/E mutatóval bír, a brókerek szerint jelentős emelkedési potenciált rejthet az árfolyam, ha a kitermelés visszaállhat a tavaly előtti szintekre és ha az olajár is egy kicsit magára talál.

„A járvány lecsengésének egyik legnagyobb nyertese lehet.”

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője a reggeli sajtótájékoztatón.

Kevés szó esett a hazai piacon várható részvénykibocsátásokról. Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója hangsúlyozta: ők és a versenytársaik is dolgoznak tranzakciókon, de ezekről nem beszélhetnek. Sejtelmesen megjegyezte ugyanakkor, hogy olyan, akár állami vállalatok is feltűnhetnek a pesti parkett környékén, amikre korábban nem számíthattunk.

Biden zöld elnök? Vagy Kína-ellenes? 

Marad bőven kérdőjel a tengerentúlon is: épp ma iktatják be hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok következő elnökét. Ugyan Biden centrista jelölt, aki jelentős üzleti támogatottságot élvez, emelni fogja a nagyvállalati adókulcsot és a minimálbért is, amivel

elég komoly ütést mér Amerika legnagyobb foglalkoztatóira, olyan cégekre, mint a Walmart vagy az Amazon, nem véletlen, hogy a piac nem örült túlságosan a demokrata elnöknek.

A Fed vélhetően nem fog beleszólni a játékba, nem számítunk az irányadó kamat módosítására és az óriási pénzbőség is velünk marad. A dollár is folytatja a gyengülő tendenciát, az igazi kérdőjelek nem is itt, hanem Biden gazdaságélénkítésében és Kína-politikájában vannak.

Milliárdos nyertesek és vesztesek – ők voltak Biden és Trump legnagyobb támogatói

Ugyan az új elnök a zöld megújulás elnökeként hivatkozik magára és megígérte, hogy országa visszalép a Párizsi Klímamegállapodásba, a konkrétumokról eddig keveset beszélt. A piac kicsit türelmetlen is lehet vele kapcsolatban, Török szerint épp, hogy megszületett a friss, 1900 milliárd dolláros fiskális csomag, a piac már is azt vizslatja, mi lesz a következő lépés.

Ahogy érdeklődve várja mindenki, mi lesz Biden politikája Kínával szemben. Az elnök hiába centrista és szeretne békésebb, kevésbé agresszív hozzáállást, de technológiai fronton tovább maradhat a szembenállás.

„Az Európai Uniónak muszáj lesz átgondolnia a Kínával kötött befektetési megállapodást, az Egyesült Államok még mindig a közösség legfontosabb kereskedelmi partnere, Biden irányából is érkezhet nyomás az unióra.”

Török hangsúlyozta: Biden nem egy az egy elleni szembenállást akar Kínával, mint Trump, hanem számít az ország politikai szövetségesire a távol-keleti állam megrendszabályozása érdekében.

Biden 1900 milliárd dollárból hozná rendbe, amit 2020 elrontott

Pár vonzó papír

A brókerek az amerikai piacról is válogattak cégeket, amiket érdemes az idén figyelni. A Palantir és a C3.ai tavaly kerültek ki a parkettre, mesterséges intelligenciával és big datával foglalkozó cégek, minkét iparágban óriási lehetőségek vannak. A Palantirt az állami megrendelések hajtják, míg a C3.ai a magánszektorban erős, de mindkét papírt a befektetők figyelmébe ajánlják.

Érdemes lehet rászállni az európai bankszektorra is, a közösség hitelintézetei 11,57-es P/E mutatóval jelentősen alulértékeltek a globális szektor 17,7-es mutatójához képest. Ugyanakkor itt nem egyes cégeket emeltek ki a bórkerek, hanem ETF-ket (tőzsdén kereskedett alapokat) ajánlanak vételre. A bankok céltartalékolása csökken, azaz ők is fellendülésre számítanak, a negyedik negyedévtől pedig újraindulhat az osztalékfizetés is.

Vonzó lehet az amerikai és európai légiszektor is, bár itt is ETF-eket érdemes nézegetni. A légitársaságok papírjai jelentős diszkonttal kereskedhetők, az átoltottság növekedésével pedig újraindulhat a polgári légiforgalom, ami óriásit dobhat a szektor értékeltségén. Ráadásul ismét repülhet a Boeing 737-es, így a cégek kiszolgálhatják a jelentős keresletnövekedést.

Külön érdemes figyelni a Volkswagenre. A cég, úgy tűnik, sikerrel maga mögött hagyta a dízelbotrányt, az idén vagy jövőre már a legnagyobb e-autó gyártóvá válhatnak. Sikerterméke, az ID.3 már több európai országban átvette a piacvezető helyet a Tesla Model 3-tól, és idén érkezik az ID.4 is.

A kevésbé ismert papírok közül kiemelték a The Trade Desk nevű vállalatot, amely a személyre szabható hirdetések piacán aktív és okostévék térnyerésének egyik legnagyobb nyertese lehet. A Quidel Corporation a gyors orvosdiagnosztikai megoldások szektorában működik, idén jelentős bevételnövekedésre számíthatnak, a cég magas marzsokkal dolgozik és még mindig alulértékelt. A Brookfield Renewable Partners nevű vállalat zöldenergiával foglalkozik, Biden elnökségének egyik nagy nyertese lehet, ha valóban eljön Amerikában a zöld fordulat. Az IPO-k piacán a Roblox, UiPath és a Robinhood vállalatokat érdemes figyelni.

Borítókép: Edgeplorer / 123RF

Hozzászólások lezárva.