Ez a tanár pillanatok alatt lett milliárdos a járvány miatt

Tanárként indult, kutató lett belőle, félállásban céget vezetett, majd cégével akkorát dobbantottak, hogy attól dollármilliárdos lett.

A negyvenhat éves Carl Hansen két éve még egyetemi tanár volt, és félállásban az általa alapított biotechnológiai cégnél is dolgozott. Az Abcellera Biologics nevű, antitestek vizsgálatával foglalkozó vállalkozást kollégáival, több egyetemi kutatóval együtt alapította még 2012-ben, Vancouverben. 2019-ben hagyta ott a tanári pályát, hogy kizárólag cégére figyeljen, aminek nagyon bejött a koronavírus-járvány. Sztoriját az amerikai Forbes írta meg.

Hansen és cége kikerülte a gyógyszeripar leghosszabb és legfáradalmasabb részeit.

A legtöbb biotechnológiai startup először kitalál több lehetséges antitest-készítményt, majd a következő nyolc-tíz évet fejlesztéssel tölti és bízik benne, hogy a több ötletből pár eljut majd a piacra. A lap szerint a fejlesztés alatt álló gyógyszerek és készítmények alig tíz százaléka kerül aztán forgalomba. De aztán nagyot lehet velük kaszálni: tavaly az USA tíz legjobban eladott gyógyszeréből hét antitest-készítmény volt, bő 11 milliárd dollárt termeltek a tulajdonosoknak. Az antitesteket a szervezet állítja elő a vírusok és baktériumok ellen, az immunrendszerünk gyakorlatilag ezeken keresztül harcol a betegségek ellen. 

Abcerrela - Twitter

Hansen (j) és csapata még 2018-ban. Forrás: Abcellera – Twitter

Az Abcellera azonban más utat követett. Ahelyett, hogy alulról építettek volna egy vertikálisan integrált vállalatot (azaz a termék előállításától a piacra juttatásig minden szakasz a cégen belül összpontosul), kizárólag a fejlesztésre fókuszáltak. Ez a gyógyszerfejlesztés első és legfontosabb szakasza: megvizsgálják, hogy mik a legígéretesebb részei a fejlesztésnek és laborban tesztelik.

És itt meg is állnak: az engedélyeztetés és a piacra juttatás már nem érdekli őket. Szolgáltatásként árulják a gyógyszerkutatást.

Az Abcellera igen illusztris ügyfélkörrel bír, megtalálunk köztük olyan ágazati óriásokat, mint a Pfizer, a Novartis vagy a Gilead. Az ügyfelek megbízásai arra vonatkoznak, hogy találják meg az egyes betegségekre a leghatásosabb antitesteket.

A járvány alatt pedig óriási sikert arattak: a startup koronavírus-fertőzöttek vérét vizsgálva kutatta, hogy a több ezer antitestből melyik a leghatásosabb a betegség ellen. Az eredményeket aztán eladták az Eli Lilly nevű gyógyszercégnek, már tavaly májusban megkezdődtek a klinikai tesztek az antitesttel – mindössze 90 nappal azután, hogy elkezdtek volna dolgozni.

Az Abcellera által beazonosított antitesttel kezelt betegek állapota kielégítően javult, így novemberre az antitest-készítmény meg is kapta az amerikai gyógyszerhivatal, az FDA engedélyét, hogy vészhelyzetben lehet használni.

Ez lett bamlanivimab, az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag, amit azóta már hazánkban is engedélyeztek, sőt, az első szállítmány is megérkezett.

A szövetségi kormány 1,2 milliárd dollárért szerződött az Eli Lillyvel 950 ezer dózis elszállítására. Az idén a cég 2 milliárd dolláros bevételt remél a készítményből. Az együttműködésből az Abcellera már szeptemberig 25 millió dollárt tett el, de további 270 millió dollárnyi royaltyra számíthatnak a Credit Suisse becslése szerint.

A jó hírek miatt annyira felkapták a céget, hogy a decemberben már tőzsdére is ment, az IPO kifejezetten jól sikerült. Ugyan azóta esett a papírok ára, a cég piaci kapitalizációja még mindig 12,5 milliárd dollár, ami a történetünk hősét, Hansent egy 3 milliárd dolláros vagyonnal bíró üzletemberré tette.

„Kicsi még szürreálisnak hat az egész” – mondta a Forbesnak Hansen arról, milyen milliárdosnak lenni.

Borítókép: AbCellera // Twitter

Hozzászólások lezárva.