Ez a nagy magyar újranyitás nagyon fontos feltétele

Három dolog kell minimum a tömeges oltáshoz: van-e elég humánerőforrás, van-e elég vakcina és más felszerelés (fecskendő, tű), vagyis megfelelő legyen a logisztika és van-e elég oltási kedv, oltási hajlandóság – mutatott rá Kincses Gyula a műsorban. Szerinte Magyarország ebben a tekintetben sokat javult, de a teljesen felesleges átpolitizálás és sok hercehurca miatt ez nem volt mindig így.

Mindehhez már csak mi tesszük hozzá: mivel a kormány szerint az újranyitásról csak a megfelelő átoltottság fényében lehet dönteni, ezért óriási szükség van arra, hogy a társadalom széles köre támogassa az oltást. A jelek szerint javulnak az ezzel kapcsolatos folyamatok idehaza.

“Ezért Magyarországon indokolatlanul nagy volt a vakcinákkal szembeni ellenérzés. A Magyar Orvosi Kamara mindent megtesz azért, hogy ez csökkenjen. Ezzel kapcsolatban indul is a kampányunk nemsokára” – árulta el.

A kormány tájékoztató kampánya is fut a vakcinákkal kapcsolatban:

A műsorban szóba került az egészségügyi szolgálati jogviszony, amit február 28-ig kell majd aláírniuk az orvosoknak. A szakemberek azonban csak a napokban kapják meg a szerződésüket. Kincses Gyula ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy több érdemi kérdésről tájékoztatta a kórházvezetőket az országos kórházi főigazgató. Ez nem mindenütt ért le a kollégákig – mondta. 

Itt az is eldőlt, hogy a másodállások engedélyezése nem lesz annyira szigorú és lehetetlen, ami eggyel jobb, mint ami a törvényből következik. És ugyanígy a nyugdíj melletti foglalkoztatás – sorolta.

“A kollégákat azonban az is nagyon érdekli, hogy mennyi az ügyeleti díj, a pótlék, stb. A magyar egészségügyben ugyanis sok minden az alapbérhez van igazítva, hány százaléka az alapbérnek a pótlék” – mutatott rá a még nyitott kérdésre a MOK elnöke. Ezzel kapcsolatban hétfő reggel tárgyal a MOK az országos kórházfőigazgatóval.

Az elmúlt napok központi témája volt idehaza az újranyitás lehetősége, a kormány erőteljes kommunikációba fogott ezen a téren:

Címlapkép: Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendők. Forrás: MTI/Vajda János

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.