Évtizedes csúcs az európai autópiacon – Portfolio

Idén októberben 2009 óta nem látott csúcsra emelkedett az októberi autóértékesítés az Európai Unióban, az egy évvel korábbihoz képest 8,7 százalékkal több, 1,18 millió személyautót adtak el az EU-ban. A növekedés első ránézésre masszív, a teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy tavaly október speciális hónap volt az európai autópiacon a WLTP mérési metódusra való átállás miatt, abban a hónapban 7,3 százalékkal estek az eladások, így a mostani növekedés nagy része is bázishatással magyarázható.

Persze az, hogy a teljes piac nagyot nőtt, még nem jelenti azt, hogy minden gyártó egyformán profitált volna a bővülésből, elsősorban azoknak a cégeknek az eladásai nőttek nagyot, amelyek egy éve a legnagyobb csökkenést érték el az értékesítésben a WLTP-re való átállás miatt. A nagyobb márkacsoportok közül a Volkswagen, a Renault és a Toyota tudta növelni érdemben az eladásait, közülük is kiemelkedik a Volkswagen csoport, ami közel harmadával több autót adott el idén októberben, mint egy éve, ehhez a legnagyobb mértékben az Audi (+65%) és a Volkswagen (+29%) járult hozzá, de a Porsche eladásai is megugrottak, közel ötször annyi, összesen 8858 autót adtak el. A lista végén kisebb piaci részesedésű gyártók, a Honda, a Mitsubishi és a Jaguar Land Rover áll.

Az év eddigi 10 hónapjában a teljes piac mérsékelten, 0,7 százalékkal zsugorodott, a nyertesek közé a Volvo, a Toyota és a Mazda tartozik, de a VW Csoport is növelte eladásait, miközben szenved az FCA Csoport, a Nissan eladásai pedig negyedével estek.

Októberben tovább növelték részesedésüket a német gyártók, a Volkswagen Csoport, a BMW és a Daimler is, részesedést vesztettek a franciák és az FCA is. A piac negyede még mindig a Volkswagen Csoporté, a PSA Csoport autói adják a piac közel hatodát, a Renault pedig a tizedét. A világ egyik legnagyobb autógyártójának, a Toyotának a részesedése Európában csupán 5 százalék körüli, a lista végén jellemzően japán gyártók állnak.

Kevés ország kivételével szinte minden piacon nőttek az eladások, a legnagyobb mértékben néhány kisebb piacon (Románia, Litvánia, Írország), a nagyobb piacok közül Németországban közel 13, Franciaországban közel 9, Olaszországban pedig 7 százalékkal több autót adtak el, mint egy éve. Magyarországon októberben 14 százalékkal, a január-október időszakban pedig 10 százalékkal nőttek az eladások az ACEA adatait szerint.

Címlapkép: Yegor Aleyev\TASS via Getty Images

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.