Évtiezedes karácsonyi mítosz dőlt meg: a legtöbb magyar messze elkerüli ezt vásárláskor

A személyi hitelek iránti kereslet idén rekordot fog dönteni – ez már majdnem biztos. Ehhez nagyban hozzájárul a karácsonyi időszak, amikor az ajándékvásárlással járó kiadásainkat személyi hitelből fedezzük – gondolhatjuk. De igazunk van? Nagyon nincs: a személyi hitelek iránti kereslet évről évre bezuhan az év utolsó hónapjaiban. De hogy lehetséges ez? Alábbi cikkünkben elmagyarázzuk.

Találd meg személyre szabott hiteleted a Pénzcentrum kalkulátorában!

Fogyasztási láz tombol Magyarországon – 2019. szeptemberében 51,79 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a magyarok, ezzel pedig szinte biztosnak tűnik, hogy ebben az évben rekordot dönt a személyi hitelek iránti kereslet. Okkal gondoljuk azt, hogy a karácsonyi vásárlási lázban sokan nyúlnak személyi hitelért: ilyenkor a kiadások is megugranak, főleg azért, mert sokan ajándékoznak elektronikai cikkeket ilyenkor. A vélelmünk azonban hibás.

Az igazság ugyanis az, hogy a karácsonyi időszak előtt minden évben markánsan visszaesik a személyi hitelek iránti kereslet.

Ha megnézzük az MNB adatsorát, akkor az látszik, hogy a szeptemberi csúcs után októberben és novemberben rendre visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, decemberben pedig egyenesen bezuhan, hogy aztán januárban és februárban megint elkezdjen magára találni. A kora tavaszi és nyári hónapok jelentik a csúcsot a személyi hitelezésben immár évek óta.

A fenti ábrán még nem szerepelnek a 2019-es adatók, de aligha lenne meglepő, ha a tendencia hasonló lenne. Az a mítosz tehát, hogy karácsony előtt az eladósodottság jelentősen megnő az év további részéhez képest, egyszerűen nem igaz.

Akciós személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Nem kell ezen csodálkozni egy percet sem. A személyi hitelek esetén a hitelcél a legtöbb esetben a lakhatáshoz vagy autóvásárláshoz kötődik, ráadásul ezt a hiteltípust nem is kapjuk meg olyan alacsony összegben, amennyi összegben jellemzően karácsonyi ajándékokat vásárolunk. Ha erre nem áll rendelkezésünkre saját forrás, akkor a legmegfelelőbb hiteltípus az áruhitel (a folyószámlahitel a magas THM miatt már kedvezőtlenebb). Most is igaz azonban, hogy az ajándékvásárláskor is csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszegetés 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

<!–

–>

Hozzászólások lezárva.