EU-s százmilliókból elkészült a csorvási Szőttes Kúria felújítása

Az összegzés szerint megtörtént a műemlékjellegű épület felújítása, az ipari műemlék gépeket működés közben bemutató, egész évben nyitva tartó szőttesmúzeum kialakítása.    

A közlemény felidézi, hogy a Békés megyei Csorvás Népművészetéért Egyesület 2017-ben nyújtott be pályázatot a kúria felújítására. Az épület korszerűsítésekor jelentős felújítási, bővítési, átalakítási és környezetfejlesztési munkálatok folytak.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című TOP-1.2.1-15-BS1 kódszámú pályázatot a Csorvás Népművészetéért Egyesület nyújtotta be és 2017 májusában jött meg a nyertes határozat, és a megítélt 279 millió forintos támogatás 89%-a érkezik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a fennmaradó 11% pedig a magyar költségvetésből.

A közlemény szerint a fejlesztés eredményeként legalább évi 5-9 ezer látogatót lesz képes fogadni a kúria, amelyben rendezvényeket, foglalkozásokat, képzéseket, bemutatókat is lehet majd tartani és vendéglátási, kereskedelmi egységet is lehet benne működtetni.    

Az épület kívül-belül és szerkezetileg is megújult, visszakapta a teraszokat, néhány új varrógépet, szép bútorokat, nagy teherbírású állványokat sikerült beszerezni.    

Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben. Egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.    

A projekt európai uniós támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósult meg – tartalmazza a közlemény.

Ez a cikk “Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon – jelen és jövő” című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.